GIS wydał ostrzeżenie. Uwaga na ten produkt, jest zakażony

52

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z produktów mięsnych. W partii surowej kiełbasy "Metka wołowa Tatarska" pochodzącej z zakładu w Łukowie wykryto obecności bakterii Salmonella.

GIS wydał ostrzeżenie. Uwaga na ten produkt, jest zakażony
Produkt z salmonellą. (GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w poniedziałek, że jeden z produktów mięsnych nie nadaje się do spożycia. Podczas ostatnich badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w kiełbasie surowej "Metka wołowa Tatarska 200 g" wykryto bakterie Salmonella.

Salmonella w kiełbasie. GIS ostrzega

Wyjaśniono, że spożycie takiego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zanieczyszczona pałeczkami salmonelli była 1 z 5 próbek pobranych z produktu.

Główny Inspektorat Sanitarny przedstawił szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
  • Numer partii: 05 9
  • Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekonomista pokazuje, co się stało z ceną oleju. "Z 5 zł podrożał do 15 zł w dwa lata"

Z komunikatu dowiadujemy się, że producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy kontroli nadzorują cały proces wycofywania partii z obrotu.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w komunikacie GIS.

Zakażenie bakteriami Salmonella najczęściej wiąże się z nieżytem jelita, czyli grypą żołądkową. To choroba samoograniczająca się, która ustępuje po około 3-7 dniach. Jej objawami najczęściej są: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka, biegunka. '

Chociaż objawy same ustępują, to należy mimo wszystko udać się do lekarza. U osoby zakażonej może dojść do odwodnienia lub nadmiernego osłabienia organizmu. W niektórych przypadkach salmonella może doprowadzić do zakażenia innych narządów wewnętrznych oraz poważniejszych schorzeń.

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić