aktualizacja 

Koronawirus. Negatywny wynik? Jeszcze może się zmienić

14

Jak się okazuje, pierwszy negatywny wynik testu jeszcze o niczym nie przesądza. Okres inkubacji COVID-19 wynosi 14 dni. Oznacza to, że niedługo po zakażeniu wynik testu może być negatywny.

Koronawirus. Negatywny wynik? Jeszcze może się zmienić
Test wykonywany za pomocą badania krwi. (Getty Images)

Negatywny wynik testu, nie zawsze oznacza, że nie jesteś chory. Takie przypadki nazywane są wynikiem fałszywie ujemnym. Oznacza to, że jeśli ktoś zostanie zakażony dzisiaj, jutro wynik testu byłby najprawdopodobniej negatywny.

Wiemy, że okres inkubacji COVID-19 wynosi do 14 dni. Przedtem można uzyskać wynik negatywny i nie mieć żadnych objawów. Tak naprawdę możesz być nosicielem wirusa i móc przekazywać go innym - powiedziała CNN lekarz medycyny ratunkowej dr Leana Wen.

Badanie na temat takich wyników opublikowano w czasopiśmie "Annals of Internal Medicine". Oszacowano, że podczas czterech pierwszych dni infekcji przed typowym wystąpieniem objawów prawdopodobieństwo uzyskania ujemnego wyniku testu w pierwszej dobie wynosiło 100%

Po prostu replikacja wirusa w organizmie do wykrywalnych poziomów zajmuje trochę czasu - powiedział w rozmowie z CNN Justin Lessler, główny autor badania i profesor epidemiologii w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Kiedy prawdopodobieństwo wyniku fałszywie ujemnego maleje? Według badania w dniu, w którym chorzy zaczęli wykazywać objawy, średni odsetek wyników fałszywie ujemnych spadł do 38%. Trzy dni po wystąpieniu objawów odsetek takich wyników spadł do 20%.

Wyniki fałszywie ujemne to prawdziwa zmora pandemii. To właśnie dlatego wirus rozprzestrzenia się tak szybko. Okres od zakażenia do pojawienia się objawów jest stosunkowo długi (średnio 5 dni), ale nie oznacza to, że wtedy się nie zaraża. Dlatego po wyleczeniu choroby konieczne jest wykonanie dwóch testów w kilkudniowym odstępie. Dwa negatywne wyniki dają pewność, że wirus nie rozwija się dalej w organizmie.

Zobacz także: To po to było zamknięcie gastronomii? "To jest motywacja rządu"
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić