Łatwy przepis na chleb bananowy. Na przygotowanie wystarczy 15 minut
Chleb bananowy to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Robi się go naprawdę szybko i nie potrzeba zbyt wielu składników - większość z nich na pewno znajdziecie w swoim domu.
Chleb bananowy po upieczeniu może bardziej być zbliżony do ciasta niż do chleba. Przepis z pewnością zagości w waszych domach na długo - wykonanie jest naprawdę proste i do zrobienia go nie potrzeba wyszukanych składników.
Do chleba bananowego nie potrzebujesz drożdży, które ciężko dostać w trakcie pandemii koronawirusa, a zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Proces przygotowania wypieku trwa zaledwie 15 minut, a pieczenie nieco ponad godzinę.
Prosty przepis na chleb bananowy. Potrzebne składniki:
- 285 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 110g masła - możesz użyć także oleju kokosowego lub 80 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 225g brązowego cukru - jeśli go nie masz, możesz wykorzystać biały cukier lub cukier puder
- 2 jajka
- 4 dojrzałe banany
- 85 ml maślanki lub 4 łyżki jogurtu naturalnego zmieszanego z 25 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Prosty przepis na chleb bananowy. Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza
- Przygotuj foremkę (najlepiej o wymiarach 20 cm x 12,5 cm) i wysmaruj ją od wewnątrz masłem
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i sodę oczyszczoną
- W osobnej misce wymieszaj roztopione masło z cukrem
- Do masła z cukrem dodaj rozgniecione widelcem banany, maślankę i wszystko dobrze wymieszaj
- Przesyp mąkę z sodą i solą do miski z masłem i resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj
- Całość przelej do foremki i włóż do rozgrzanego piekarnika na 75 minut
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 30 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto z foremki
I tyle! Ten prosty przepis na chleb bananowy możesz zrobić dla całej swojej rodziny. Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub na śniadanie. Wypróbujesz nasz przepis?