Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Minęły zaledwie trzy lata. Podwodną restaurację "przejęła natura"

39

Restauracja "Under" pozwala gościom jeść pod wodą i jednocześnie rozkoszować się panoramicznym widokiem na to, co dzieje się pod powierzchnią wody. Trzy lata po jej otwarciu twórcy pochwalili się, jak wokół lokalu rozwinęło się morskie życie.

Minęły zaledwie trzy lata. Podwodną restaurację "przejęła natura"
Podwodna restauracja w Norwegii (PAP, Tor Erik Schr�der)

Podwodna restauracja "Under" została otwarta w 2019 roku w norweskiej miejscowości Båly. To jak do tej pory pierwszy i jedyny taki lokal w Europie.

Menu oczywiście skupia się głównie na tym, co możemy dostać w wodzie. Są tam różne gatunki ryb, świeże skorupiaki, lokalne grzyby, a także sezonowe warzywa i owoce.

Niestety, ceny nie są niskie. Kilkudaniowa uczta kosztuje tam nawet 2000 koron norweskich, czyli ok. 900 zł

Integracja

Twórcy restauracji trzy lata po jej otwarciu postanowili pokazać, jak zmienił się widok panoramiczny z sali jadalnej. Okazało się, że... rozwinęło się tam morskie życie.

Restauracja została zaprojektowana tak, żeby z łatwością zintegrowała się z morskim środowiskiem. Szorstkość betonu sprawiła, że pełni rolę sztucznej rafy, na której zadomowiły się mięczaki i wodorosty - tłumaczą przedstawiciele studia Snøhetta, które podjęło się zaprojektowania restauracji w rozmowie z serwisem Dezeen.
Jesteśmy zachwyceni, widząc, jak to wszystko ożywa. Natura przejęła budynek i zamieszkała go - dodają.
Trwa ładowanie wpisu:instagram

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Zobacz także: Marta Paszkin wkrótce urodzi. "Mąż jest trochę przerażony"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić