Mole spożywcze. Nieproszeni goście w naszych kuchniach
Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie w kuchniach. Zjadają nie tylko zboża, ale także zioła, herbatę i bakalie. W rozmowie z Polską Agencją Prasową prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog wyjaśnił, skąd najczęściej biorą się mole w naszych domach i jak sobie z nimi poradzić.
Najważniejsze informacje
- Mole spożywcze zjadają różnorodne produkty, nie tylko zbożowe.
- Najczęściej przynosimy je do domu ze sklepu.
- Mklik próchniczek to szczególny problem dla przemysłu tytoniowego.
Mole spożywcze to częsty problem w naszych kuchniach i spiżarniach. Jak wyjaśnia prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog, najczęściej przynosimy je ze sklepu. "Mole spożywcze w opakowaniach z produktami zbożowymi biorą się stąd, że nawet jeśli ich produkcja była perfekcyjnie kontrolowana, to jeśli nie zostały bardzo szczelnie opakowane, trafiają do magazynów, różnych hurtowni, gdzie zalegają miesiącami albo i dłużej. I może się zdarzyć, że w to samo miejsce trafią towary od producenta-brudasa, zakażone szkodnikami, które tam się namnażają. Ot, i cała tajemnica".
Jak podkreśla ekspert, mole spożywcze są niezwykle łakome. - Zjadają wszystko, nie tylko produkty zbożowe, ale także zioła, herbatę, bakalie, a jeśli w cukierkach są orzechy, to one po prostu wariują ze szczęścia — podkreśla ekspert. Prof. Ignatowicz wskazuje, że te owady mogą być obecne w ponad 90 proc. kuchni i spiżarni.
Jednym z najmniejszych moli spożywczych jest mklik próchniczek, który preferuje suszone rośliny, takie jak zioła i herbata. Jest on również ogromnym problemem dla przemysłu m.in. tytoniowego, ponieważ może uszkadzać wyroby tytoniowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poranne pasmo Wirtualnej Polski, wydanie 08.08
Jakie są zagrożenia?
Mole spożywcze mogą być prawdziwym utrapieniem, zwłaszcza gdy zagnieżdżą się w produktach spożywczych. Prof. Ignatowicz zaznacza, że zwykle wykrywamy obecność moli zbyt późno. Zdaniem eksperta istnieje jednak sposób, aby się przed nimi ustrzec.
Najprostszym sposobem jest zaopatrzenie się w szczelnie zamykane pojemniki. Bardzo szczelnie, bo już otworek wielkości kropki pisanej Roman Times 12 to wrota dla przedsiębiorczej i zdesperowanej larwy. A ta, jak już wejdzie, naje się, utyje, to żeby wyjść przegryzie opakowanie, zostawiając w środku swoje odchody i przędzę - podkreśla prof. Ignatowicz.
Aby skutecznie pozbyć się moli spożywczych, warto regularnie sprawdzać i czyścić miejsca przechowywania żywności. Ważne jest również, aby nie przechowywać produktów zbyt długo i unikać kupowania ich w dużych ilościach, jeśli nie są szybko zużywane.