Najgorsza susza od dekad. Syria na krawędzi klęski żywnościowej
Najgorsza od dekad susza dotyka Syrię, poważnie zagrażając bezpieczeństwu żywnościowemu milionów ludzi. ONZ alarmuje o bardzo poważnych konsekwencjach dla mieszkańców kraju, którzy już teraz borykają się z następstwami wieloletniego konfliktu i zniszczeń infrastruktury.
Najważniejsze informacje
- Susza dotknęła 75 proc. terenów uprawnych w Syrii.
- Produkcja pszenicy spadnie nawet o 2,7 mln ton.
- 16 mln Syryjczyków zagrożonych brakiem żywności.
Susza w Syrii: skala problemu
Syria zmaga się z najpoważniejszą suszą od kilkudziesięciu lat. Według portalu Syria News, powołującego się na dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), sytuacja zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu aż 16 mln mieszkańców tego kraju.
Niekorzystne warunki pogodowe spowodowały zniszczenie ok. 2,5 mln hektarów upraw pszenicy. Pozostałe plony będą niższe nawet o 40 proc. w porównaniu do oczekiwań. Susza objęła aż 75 proc. terenów uprawnych, co przekłada się na poważne braki w produkcji żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Netanjahu planował zamach? "Nie poszło po myśli Izraela"
Luka w dostawach zboża do Syrii
Haj Abu Assaf z syryjskiego oddziału FAO alarmuje, że kraj stoi w obliczu poważnej luki w dostawach pszenicy, sięgającej od 2,5 do 2,7 miliona ton. Oznacza to, że ponad 16 milionów ludzi może znaleźć się w bezpośrednim zagrożeniu brakiem podstawowego pożywienia, co pogłębi już istniejący kryzys humanitarny.
Przed wybuchem wojny domowej w 2011 roku Syria była samowystarczalna pod względem produkcji pszenicy, z roczną produkcją średnio wynoszącą około 4,1 miliona ton. Niestety, blisko 14 lat trwających konfliktów zbrojnych zniszczyło krajową infrastrukturę, sparaliżowało sektor rolnictwa i doprowadziło do dramatycznego spadku produkcji rolnej.
Obecna sytuacja to poważne wyzwanie nie tylko dla rolników, którzy zmagają się z brakiem środków do produkcji i zniszczonymi uprawami, lecz także dla całego społeczeństwa syryjskiego. Niedobory pszenicy i innych podstawowych produktów spożywczych mogą doprowadzić do gwałtownego wzrostu cen żywności, co w konsekwencji może pogłębić ubóstwo i niestabilność społeczną, utrudniając dostęp do żywności milionom ludzi.