aktualizacja 

Niemcy wycofują te owoce ze sklepów. Poważne niebezpieczeństwo

118

Niektóre supermarkety w Niemczech wycofują pilnie określone produkty z półek. W suszonych owocach wykryto szkodliwą substancję. Eurogroup Deutschland GmbH podjął pilne działania w ramach środków ostrożności.

Niemcy wycofują te owoce ze sklepów. Poważne niebezpieczeństwo
Niemcy wycofują te owoce ze sprzedaży. Poważne niebezpieczeństwo (Adobe Stock)

W suszonych owocach sprzedawanych w Niemczech wykryto podwyższony poziom toksyny pleśniowej ochratoksyny A. Z tego powodu został wszczęty alarm wycofujący produkt ze sprzedaży w ramach środków ostrożności, jak donosi ProduktWarnung.eu.

Firma Eurogroup Deutschland GmbH wycofuje ze sprzedaży suszone figi "Simply Sunny Feigen getrocknet". Data przydatności wadliwej partii to maj 2023 rok. Sprzedawane były głównie w supermarketach Penny, słynnych w Niemczech. Według oficjalnie wydanego oświadczenia, w figach wykryto podwyższony poziom myktoksyny (toksyny pleśniowej) ochratoksyny A (OTA).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pracownicy sklepu zaatakowali inspektorów sanepidu. Rzecznik MZ: Sprawa znajdzie finał w prokuraturze

Niemcy wycofują te owoce ze sprzedaży. Poważne niebezpieczeństwo

Myktoksyny to toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów z rodzajów: Amanita, Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Stanowią poważne niebezpieczeństwo dla człowieka i mogą mieć negatywne skutki dla życia i zdrowia ludzi.

Klienci mogą zwrócić produkt do sklepu, w którym artykuł został zakupiony i otrzymać zwrot ceny zakupu, nawet bez okazywania paragonu - podaje Polski Obserwator.

Mykotoksyny mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć, powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Są to m.in. nudności, biegunka czy wymioty. Niektóre z nich mogą wywoływać też ciężkie uszkodzenia wątroby, poronienia, halucynacje czy zaburzenia neurologiczne takie jak drgawki.

OTA to mikotoksyna naturalnie wytwarzana przez pleśń występującą w różnych produktach spożywczych, takich jak zboża, konserwy mięsne, świeże i suszone owoce oraz ser. OTA może być genotoksyczna poprzez bezpośrednie atakowanie DNA . Spożywanie ochratoksyn negatywnie wpływa na czynność nerek - podaje serwis.
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić