Nowalijki: zdrowe czy szkodliwe? Nie wszyscy mogą je jeść
Wraz z sezonem na nowalijki rozpoczyna się ożywiona dyskusja na temat cen młodych warzyw. Na dalszy plan schodzi natomiast inny ważny temat: czy nowalijki są zdrowe i czy każdy może włączyć je do diety? Jak wybrać najlepsze nowalijki?
Nowalijki to młode warzywa, które ukazują się w sprzedaży wiosną. Kuszą intensywnym kolorem i zapachem, przez co trudno im się oprzeć.
Te, które pochodzą z polskich upraw, trafiają na bazarki i do sklepów w okresie od marca do maja. Oczywiście mowa o nowalijkach pochodzących z upraw szklarniowych, bo na te, które rosną w polu, trzeba poczekać przynajmniej do maja. Ale zaczekać warto, bo to właśnie nowalijki pochodzące prosto z pola są najzdrowsze.
Do nowalijek zaliczamy m.in.: rzodkiewki, pomidory, sałatę, ogórki, szczypiorek czy młodą marchew.
Nowalijki: kto nie powinien ich jeść?
Choć często słyszymy, że owoce i warzywa to samo zdrowie, warto pamiętać, że nie każdy może jeść nowalijki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamówił proszek do prania z Holandii. 19-latek z Krakowa zatrzymany
Jak dobrze wiemy, warzywa takie jak ogórki, rzodkiewki, sałata itd. do wzrostu potrzebują nasłonecznienia i odpowiedniej temperatury. Niestety, warzywa szklarniowe często hodowane są w sztuczny sposób, a producenci - pragnąc zapewnić im szybszy wzrost i odpowiedni wygląd - nierzadko korzystają ze środków chemicznych, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Przez to nowalijki mogą zawierać duże ilości związków azotowych, a te powodują m.in. alergie pokarmowe i skórne, bóle brzucha i biegunki.
Do warzyw, które kumulują najwięcej azotanów należą m.in: szpinak, rzodkiewki, zielone sałaty, szczypior oraz warzywa kapustne, natomiast wśród najbezpieczniejszych nowalijek wymienia się pomidory i ogórki, ponieważ te kumulują najmniej związków azotowych.
Nowalijki nie są polecane dzieciom do trzeciego roku życia. Zjedzenie ich może wywołać bóle brzucha i biegunki. Nowalijek powinni unikać również alergicy i osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego.
Jak znaleźć najzdrowsze nowalijki?
Niezależnie od tego, gdzie kupujemy nowalijki, wybierajmy warzywa z gładką skórką, bez plam, śladów pleśni czy też pożółkniętych liści. Kupujmy małe okazy, unikajmy zafoliowanych warzyw i sami nie zamykajmy nowalijek w foliowych woreczkach.
Starannie myjmy (część nawozów można spłukać pod ciepłą wodą) i obierajmy nowalijki, nie przechowujmy ich zbyt długo, a jeśli to możliwe, kupujmy nowalijki pochodzące z ekologicznych upraw.