Parówki Sokołów wycofane ze sklepów. Komunikat GIS

116

W popularnych parówkach z szynki marki Sokołów stwierdzono zawartość białka soi - informuje GIS. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną. Sprawdź koniecznie, czy masz je w lodówce!

Parówki Sokołów wycofane ze sklepów. Komunikat GIS
Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay)

"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - czytamy w komunikacie GIS.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g, Sokołów

Numer partii: C32541

Data minimalnej trwałości: 06/10/2023

Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Suplementy diety poza kontrolą w Polsce. Prof. Fal ostrzega

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.

Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania parówek.

Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić