Poznańskie rogale podbijają Adriatyk. Polski smak w sercu Włoch

Poznańskie rogale, znane jako "la polacca", zyskują popularność we włoskim regionie Adriatyku, oferując smakowitą alternatywę dla klasycznych włoskich wypieków.

.Poznańskie rogale podbijają Adriatyk. Polski smak w sercu Włoch
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Jakub Artych

Włoskie miasto Ankona, położone nad Adriatykiem, słynie z typowego śniadania składającego się z cappuccino i rogalika.

Jak informuje portal epoznan.pl, tym razem na stoły mieszkańców trafiła jednak nietypowa odmiana tego przysmaku. Rogalik nazywany "la polacca" to specjalność, która przyciąga uwagę nie tylko dzięki swojej nazwie, ale i wyjątkowemu smakowi.

PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie

"La polacca" to rogalik z lekką polewą lukrową, wypełniony pastą migdałową lub marcepanową. Jak zaznacza Maurizio Gioacchini, znawca kuchni z portalu lacucinaitaliana.it, "zwykle jest większy niż klasyczne włoskie cornetto".

Jego słowa przypominają mieszkańcy Poznania, którzy udostępnili tę informację za pomocą mediów społecznościowych.

Pierwszy raz tego typu rogale zaczęły pojawiać się we włoskich piekarniach dzięki polskim żołnierzom, którzy stacjonowali w Ankonie podczas II wojny światowej.

Wojskowy piec, który znajdował się na Piazza Pertini, wypiekał w ten sposób obfite śniadanie dla stacjonujących żołnierzy, głównie polskich. To właśnie ich gusta skłoniły piekarzy do posypania rogalika lukrem -powiedział Gioacchini, który podkreśla, że piekarze przez lata modyfikowali recepturę według własnych potrzeb.

Receptura od żołnierzy generała Andersa

Do dziś lokalni cukiernicy w Ankonie przyrządzają "la polaccę" zgodnie z oryginalną recepturą, którą odziedziczyli od żołnierzy generała Władysława Andersa w 1944 roku. Przepis pochodzi od Ułanów Poznańskich i zawiera składniki takie jak jaja, masło, cukier oraz naturalne aromaty.

Cały proces przygotowania "la polacca" jest dość czasochłonny. Z wyrobionego ciasta formuje się trzy części, które później napełnia się masą migdałową przy użyciu rękawa cukierniczego. Po upieczeniu rogale są ozdabiane polewą z ciemnego cukru, rumu i wody, co dodatkowo wzbogaca ich smak.

Warto podkreślić, że "la polacca" nie tylko stanowi kulinarną atrakcję, ale również symbolizuje historyczną więź Polaków z Włochami, której ślady widać nawet w miejscowych piekarniach.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"