Przebadali automaty z lodami na Pomorzu. Wyniki dają do myślenia
Sanepid wykrył nadmierną ilość enterobakterii w lodach z automatów w kilku nadmorskich miejscowościach Pomorza. Przedsiębiorcy zostali zobowiązani do poprawy higieny.
Najważniejsze informacje
- W 35 próbkach lodów wykryto zbyt wysoki poziom enterobakterii.
- Kontrole objęły Gdańsk, Stegnę, Ustkę i Sopot.
- Przedsiębiorcy muszą poprawić higienę produkcji.
Sanepid przeprowadził kontrolę lodów sprzedawanych w nadmorskich miejscowościach Pomorza. W 35 próbkach z 7 partii lodów wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu enterobakterii. Bakterie te są wskaźnikiem niewystarczającej higieny produkcji.
Próbki pobrano z automatów w Gdańsku, Stegnie, Ustce i Sopocie. Rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, Zbigniew Zawadzki, poinformował, że od 1 maja do 17 lipca przebadano 160 próbek z 32 partii lodów.
Przedsiębiorcy każdorazowo niezwłocznie byli informowani o uzyskanych wynikach badań i zobowiązywani do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne uruchomienie produkcji następowało po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazywały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych - przekazał Zawadzki, cytowany przez Polską Agencję Prasową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na parkingu brak miejsc. Rzeka ludzi ciągnie do jednego celu
Konsekwencje dla przedsiębiorców
W związku z nieprawidłowościami wydano jedną decyzję administracyjną, nakazującą zaprzestanie produkcji i sprzedaży lodów do czasu poprawy higieny. Enterobakterie mogą być niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością.
Bakterie z rodziny Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka, gdzie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. W razie spożycia produktu, w którym są te bakterie, u osób z obniżoną odpornością i chorobami układu pokarmowego mogą one powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Sanepid podkreśla konieczność utrzymania wysokich standardów czystości w produkcji żywności. Obecność tych bakterii świadczy o niewystarczającej higienie w miejscach oferujących lody. Problemem są nieprawidłowe procedury czyszczenia, brak regularnych kontroli, a czasem zwykłe lekceważenie zasad sanitarnych.