Tęczowy kożuch na herbacie. Czy wciąż można ją pić?

Czy tęczowy kożuch na herbacie sygnalizuje, że z naszym napojem jest coś nie tak? Czy powinien budzić nasze wątpliwości? A może wręcz przeciwnie - herbata wciąż "ma się świetnie" i możemy ją wypić bez obaw o rewolucje w naszym zdrowiu i samopoczuciu? Odpowiadamy.

Tęczowy kożuch na herbacie.Tęczowy kożuch na herbacie.
Źródło zdjęć: © Pexels
Bogdan Kicka

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej parzenie to dla wielu prawdziwy rytuał. Choć proces ten wydaje się prosty, czasem na powierzchni herbaty pojawia się piana lub tęczowy kożuch. Czy taki napój wciąż nadaje się do wypicia?

Zjawiska te, choć mogą wywoływać zdziwienie, są zupełnie naturalne i nie wpływają negatywnie na jakość napoju. Oto wyjaśnienie, dlaczego herbata czasami się pieni i skąd bierze się na niej kożuch.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piana na herbacie

Piana na herbacie może się pojawić, gdy zalewamy susz bardzo mocnym strumieniem wody lub z dużej wysokości. Taki sposób zalewania wprowadza do naparu więcej powietrza, które uwalnia się w postaci bąbelków podczas parzenia. Jest to szczególnie widoczne przy użyciu drobno ciętych liści herbaty, które naturalnie zawierają więcej powietrza.

Innym, naturalnym źródłem piany są saponiny – naturalne substancje występujące w wielu roślinach, w tym w herbacie. Saponiny mają właściwości pieniące, ale co ważniejsze, przynoszą też korzyści zdrowotne, takie jak wsparcie układu odpornościowego. Obecność piany może zatem świadczyć o wysokiej zawartości tych związków w herbacie.

Tęczowy kożuch na herbacie

Tęczowy kożuch na herbacie, często przypominający rozlaną benzynę ze swoim tęczowym połyskiem, jest wynikiem reakcji chemicznej. Powstaje głównie w wyniku interakcji polifenoli – antyoksydantów obecnych w herbacie – z węglanem wapnia, który jest często składnikiem twardej wody. Im twardsza woda, tym bardziej widoczny kożuch.

Choć kożuch nie jest szkodliwy, niektórzy go nie akceptują. Aby więc go uniknąć, można użyć miękkiej lub filtrowanej wody. Plaster cytryny dodany do dzbanka również pomoże zneutralizować reakcję, dzięki czemu kożuch nie będzie się tworzył.

Piana i tęczowy kożuch na herbacie - podsumowanie

Zarówno piana, jak i tęczowy kożuch na herbacie to zjawiska naturalne i zazwyczaj nieszkodliwe, które mogą być efektem zarówno sposobu parzenia, jak i składników zawartych w napoju oraz wodzie użytej do jego przygotowania.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody