Uczty trwały nawet trzy dni. Tak jadano za czasów Bolesława Chrobrego
Za panowania Bolesława Chrobrego kuchnia była pełna kontrastów: od wystawnych uczt po surowe posty. Jak wyglądało codzienne menu w czasach pierwszych Piastów?
Za czasów Bolesława Chrobrego, pierwszego króla Polski, organizowano wystawne uczty, które trwały nawet trzy dni. Podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, Chrobry zorganizował ucztę, na której dania serwowano na złotych i srebrnych naczyniach. Wtedy to "przez trzy dni z rzędu po swym ukoronowaniu ucztę z królewska a z cesarska wyprawiając" dania podawano na złotych i srebrnych misach "jako [jakby] tam drewnianych wcale nie było" – pisał z nieskrywanym podziwem Gall Anonim. Po zakończeniu uroczystości wszystkie te kosztowności podarowano cesarzowi Ottonowi III i jego świcie.
Codzienne życie mieszkańców państwa Piastów nie zawsze było tak wystawne. Jak podaje Polska Agencja Prasowa, podstawą diety były zboża, takie jak proso, żyto, pszenica i jęczmień. Chleb, choć powszechny, różnił się jakością w zależności od statusu społecznego. Bogatsi spożywali białe pieczywo pszeniczne, podczas gdy biedniejsi musieli zadowolić się ciemnymi plackami.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Mięso było luksusem, na który mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi. Na stołach pojawiała się wołowina, drób i dziczyzna, a także ryby, które były popularnym składnikiem diety. Rybitwi dostarczali słodkowodne i morskie ryby, a także skorupiaki, takie jak raki i kraby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Napitki i postne ograniczenia
Piwo było podstawowym napojem, a jego produkcja opierała się na jęczmieniu i chmielu. Miód pitny również cieszył się popularnością. W czasach postu, które trwały dłużej niż obecnie, nie spożywano mięsa ani nabiału, a jedynym dozwolonym tłuszczem był olej z maku lub siemienia konopnego.
Chrześcijaństwo, które dopiero co przyjęto, miało duży wpływ na dietę. Bolesław Chrobry osobiście pilnował przestrzegania postów, a za ich łamanie groziły surowe kary. W ten sposób władca chciał zjednoczyć różnorodne plemiona pod wspólną ideą religijną.
W czasach Bolesława Chrobrego kuchnia była pełna kontrastów, od bogatych uczt po surowe posty, co odzwierciedlało zarówno społeczne, jak i religijne aspekty życia w średniowiecznej Polsce.