Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

W supermarkecie tego nie robią. To dlatego nie powinieneś chować jajek do lodówki

7

Większość z nas po zakupie jajek wraca do domu i wkłada je do lodówki. Dlaczego więc w supermarketach stoją na normalnych ladach? Jak się okazuje - w niektórych przypadkach lodówka jest miejscem wręcz zakazanym.

W supermarkecie tego nie robią. To dlatego nie powinieneś chować jajek do lodówki
Jajka można przechowywać w różnych miejscach (Pixabay)

Dla wielu z nas jajka stanowią nieodłączny element codziennej diety. Są wdzięcznym składnikiem śniadań, bo można je przygotować na wiele sposobów. Do tego są pożywne i bogate w takie wartości odżywcze, jak selen, cynk, żelazo, miedź i witaminy B6, B12 oraz D. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby tych wartości nie straciły.

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Tam jajka wytrzymają najdłużej

Najczęściej w lodówkach panuje temperatura od 2 do 8 stopni powyżej zera. Jeśli chcemy przechowywać w niej jajka, to możemy to robić do pięciu tygodni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Jeśli na zewnątrz jest dość gorąco i temperatura sięga 20 stopni Celsjusza - jajka wytrzymają niecały tydzień. Wystarczy, że w mieszkaniu temperatura nie przekracza 19 kresek na plusie, aby można je było przechowywać do trzech tygodni.

Jest jednak sytuacja, w jakiej jajka nie mają wstępu do lodówki. Dochodzi do niej wtedy, gdy wyjmiemy je na jakiś czas i zostawimy w temperaturze pokojowej. Wówczas powinniśmy je już po prostu zjeść przechowywane w takiej temperaturze. Jeśli włożymy je z powrotem do lodówki, a następnie wyjmiemy żeby przyrządzić do spożycia - stworzymy idealne warunki do rozwoju bakterii w jajkach. W takiej sytuacji nie tylko zaczną tracić swoje wartości, ale też mogą się nawet zacząć psuć. Zjedzenie nadpsutego jajka może się skończyć problemami żołądkowymi a nawet zatruciem.

Dlaczego więc supermarkety zostawiają jajka na półkach bądź ladach? Odpowiedź jest bardzo prosta. W supermarketach temperatura jest najczęściej niższa, niż w naszych domach i nie przekracza raczej 19 stopni. Dzięki temu z powodzeniem mogą czekać na ladzie i parę tygodni, żeby ktoś je kupił. Zazwyczaj jest to znacznie szybciej, bo jajka to dla niektórych wręcz towar pierwszej potrzeby, który z półek znika wręcz błyskawicznie.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Lepszych pączków nie jadłeś. To prawdziwy hit na tłusty czwartek
Wystrzelono rakietę na Księżyc. Nie uwierzysz, co jest w środku
Rosja planuje ofensywę w jednym z obwodów. Ma dać przewagę w negocjacjach
Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy? Pomoże test zapałki
Zaczyna się. Szymon Hołownia pokazał dokument
Usłyszała na klatce roztrzęsiony głos sąsiadów. Kobieta wezwała policję
Twarde masło? Trik ze szklanką pomoże je zmiękczyć
Jak wyczyścić toster w prosty sposób? Wystarczy zwykły olej
SpaceX ogłasza sukces. Wystrzelono dwa lądowniki księżycowe
Robot AI dla samotnych. Będzie jak prawdziwa partnerka?
Uszkodzone medale olimpijskie. Mennica Francuska zabrała głos
Korespondencja Skłodowskiej-Curie i Einsteina. Co łączyło naukowców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić