Zjedli ser we Francji. 2 osoby nie żyją, 21 zatrutych
W wyniku spożycia sera z listerią zmarły dwie osoby, a 21 zostało zarażonych, jak poinformowały francuskie służby sanitarne i ministerstwo rolnictwa. Produkty serowara Chavegrand, podejrzewane o zawieranie bakterii, zostały wycofane z rynku.
Listeria, odpowiedzialna za chorobę listeriozę, jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów związanych z zatruciami pokarmowymi we Francji. Szczególnie narażone są kobiety w ciąży.
Śledczy, w komunikacie z wtorku, podkreślili, że choć hipoteza o związku zgonów z listerią jest wciąż badana, dowody są przekonujące. Zarażone osoby mają od 34 do 95 lat, a jedna z nich cierpiała na inne schorzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niebezpieczny makaron. Jego spożycie może być tragiczne w skutkach
Wycofanie produktów
Media zwróciły uwagę, że wycofane sery, takie jak gorgonzola, camembert i brie, były dostępne w dużych sklepach. Producent, firma Chavegrand, wprowadził setki dodatkowych testów produktów. Wycofane sery pochodziły z linii produkcyjnej, która została wycofana z użycia rok temu.
Włoski artysta zmarł po spożyciu kanapki z wędliną
Śmierć po zjedzeniu lokalnego przysmaku miała miejsce też we Włoszech. Luigi Di Sarno, 52-letni artysta z Neapolu, zmarł po spożyciu kanapki z włoską wędliną. Jak donosi "Corriere della Sera", Di Sarno zjadł kanapkę z salsiccią i brokułami, zakupioną w food trucku w Diamante. Po posiłku poczuł się źle, a jego stan gwałtownie się pogorszył podczas podróży do domu w Cercoli.
Prokuratura w Paola wszczęła śledztwo, a lokalne służby sanitarno-epidemiologiczne zabezpieczyły food truck, z którego pochodziło jedzenie. Próbki żywności zostały pobrane do analizy, aby potwierdzić obecność toksyny botulinowej, znanej jako jad kiełbasiany. Jad kiełbasiany to najsilniejsza znana trucizna, która może prowadzić do paraliżu mięśni i śmierci.