aktualizacja 

Złe wieści dla fanów coli zero. Badania trwały dekadę, objęły 100 tys. osób

121

Francuscy naukowcy zbadali nawyki żywieniowe i zdrowie 100 tys. osób. Najwięksi fani sztucznych słodzików, w tym Coca Coli Zero, byli o dziesiątą część bardziej narażeni na choroby serca.

Złe wieści dla fanów coli zero. Badania trwały dekadę, objęły 100 tys. osób
Francuscy naukowcy ostrzegają. Ta Cola jest zdecydowanie gorsza (Shutterstock)

Coca-Cola to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Według informacji jej producenta, koncern produkujący Coca-Colę liczy sobie już 130 lat. W czasach wojny z otyłością coraz bardziej popularna staje się Cola Zero, czyli wersja popularnego napoju, w którym liczba kalorii została znacznie obniżona. Czy jednak napój ten jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

Francuscy naukowcy doszli do wniosku, że nie należy Coli Zero uważać za bezpieczną alternatywę dla słodzonych cukrem napojów. Trwające dekadę badania objęły 100 osób. Ich wyniki opublikowane w "British Medical Journal", jasno sugerują, że sztuczne słodziki mogą szkodzić naszemu zdrowiu.

Acesulfam K, aspartam czy cyklaminian sodu, to tylko niektóre z wielu użytych do produkcji napoju substancji słodzących. Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wywołania u spożywającej je osoby groźnych chorób.

Inne badania powiązały nadmierną konsumpcję Coli Zero z wysokim ciśnieniem krwi i stanem zapalnym, co samo w sobie wiąże się z mnóstwem problemów medycznych - podkreśla "Daily.Mail".

Coca Zero szkodzi zdrowiu? Eksperci są podzieleni

Niezależni eksperci podkreślają jednak, że związek między substytutami cukru a problemami z sercem jest nieco przesadzony. Argumentują, że nie będzie możliwe wyciągnięcie wniosków na temat sztucznych słodzików bez większych i długoterminowych badań.

Badania francuskich naukowców pokazują jednak, że w ciągu dziewięciu lat, u osób, które piły Colę Zero, wystąpiły 1502 zawały serca, udary czy przypadki dławicy piersiowej. Do tego pojawiał się ból w klatce piersiowej z powodu zmniejszonego przepływu krwi do serca.

Zespół odkrył, że ci, którzy spożywali najwięcej sztucznych słodzików, byli o dziewięć procent bardziej narażeni na choroby sercowo-naczyniowe. Ta grupa była również o 18 procent bardziej narażona na choroby naczyń mózgowych - stany, które wpływają na przepływ krwi do mózgu, takie jak udar.

Zobacz także: Sklepy bez obsługi. Przyjmą się w Polsce? "Mamy kilkadziesiąt tys. klientów"
Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić