Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny

12

Na TikToku aż roi się od kulinarnych trików, które mogą być rzeczywiście bardzo przydatne w kuchni. Jednym z nich podzieliła się Amerykanka Emily Marik. Kobieta na krótkim filmiku pokazała, jak podgrzewa ryż, by nie stał się klejący i nieapetyczny. Dodała jeden składnik.

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny
Genialny trik na podgrzanie ryżu (Getty Images, Alex Ortega / EyeEm)

TikTok to prawdziwa kopalnia trików i lifehacków, które mogą ułatwić życie każdemu, kto odważy się je wypróbować. Znaczna ich część dotyczy przygotowywania jedzenia. Jeden z nich zaprezentowała 30-letnia Amerykanka Emily Marik, mieszkająca w Kalifornii.

Jej profil jest jednym z najpopularniejszych na platformie – obserwuje go prawie 9 milionów osób, a każdy opublikowany na nim filmik osiąga milionowe zasięgi. Dziewczyna pokazuje kontent dotyczący przede wszystkim przygotowywania zdrowego jedzenia. Na krótkich nagraniach dzieli się prostymi pomysłami na pyszne dania. 

Jej ryż z łososiem robią ludzie na całym świecie

Jednak jeden z filmików Emily Marik stał się wyjątkowo popularny i bez wątpienia można go nazwać internetowym viralem. Nagranie wyświetliło bowiem 80 milionów użytkowników TikToka. 30-latka pokazała w nim, jak przygotowuje danie na kształt sushi. Miesza w tym celu ryż z rozdrobionym łososiem, polewa go sosem sojowym, dodaje pokrojone awokado, a następnie łapie w algi nori przy użyciu pałeczek. Jednak to nie sam przepis przykuł uwagę internautów, lecz trik, który kobieta zastosowała do podgrzania uprzednio ugotowanego ryżu. 

Genialny trik z kostką lodu

Emily Marik zrobiła coś, co zdecydowanie zaskoczyło użytkowników TikToka. Ugotowany jakiś czas wcześniej ryż umieściła w głębokim talerzu, położyła na nim kostkę lodu i przed włożeniem do mikrofalówki przykryła dość szczelnie papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu ryżu z mikrofalówki można odkryć, że kostka lodu wcale się nie rozpuściła, a pod wpływem temperatury jedynie parowała. Dzięki temu trikowi można uniknąć jednej, wielkiej, klejącej papki, a zyskać niezwykle apetyczne danie. 

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Przepis na domowe sushi
Autor: ORY
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 15.05.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Kurier potrącił 85-latkę. Poruszał się "pseudorowerem"
Patrzcie w niebo. Niezwykły spektakl. Od 10 maja są w Polsce
133 tys. egzemplarzy! Papież Leon XIV ustanowił nowy rekord
Afera w Słowenii. Ktoś ukradł pomnik Melanii Trump
Latarnia runęła na kobietę. Szokujący wypadek w Nowym Targu
Łódź i wiosło na obwodnicy Bolesławia. Tragikomiczne wideo w sieci
Tragedia podczas prac polowych. Prasa wciągnęła mężczyznę
Darmowa komunikacja miejska. ZTM w Warszawie wskazał datę
Od 15 maja w Polsce. Zimna Zośka miesza w pogodzie
Piłkarz Realu Madryt przywiózł z Turcji prezent. Będziesz zaskoczony
Sceny na placu zabaw w Gdańsku. Białorusin groził 8-latkowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić