aktualizacja 

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny

12

Na TikToku aż roi się od kulinarnych trików, które mogą być rzeczywiście bardzo przydatne w kuchni. Jednym z nich podzieliła się Amerykanka Emily Marik. Kobieta na krótkim filmiku pokazała, jak podgrzewa ryż, by nie stał się klejący i nieapetyczny. Dodała jeden składnik.

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny
Genialny trik na podgrzanie ryżu (Getty Images, Alex Ortega / EyeEm)

TikTok to prawdziwa kopalnia trików i lifehacków, które mogą ułatwić życie każdemu, kto odważy się je wypróbować. Znaczna ich część dotyczy przygotowywania jedzenia. Jeden z nich zaprezentowała 30-letnia Amerykanka Emily Marik, mieszkająca w Kalifornii.

Jej profil jest jednym z najpopularniejszych na platformie – obserwuje go prawie 9 milionów osób, a każdy opublikowany na nim filmik osiąga milionowe zasięgi. Dziewczyna pokazuje kontent dotyczący przede wszystkim przygotowywania zdrowego jedzenia. Na krótkich nagraniach dzieli się prostymi pomysłami na pyszne dania. 

Jej ryż z łososiem robią ludzie na całym świecie

Jednak jeden z filmików Emily Marik stał się wyjątkowo popularny i bez wątpienia można go nazwać internetowym viralem. Nagranie wyświetliło bowiem 80 milionów użytkowników TikToka. 30-latka pokazała w nim, jak przygotowuje danie na kształt sushi. Miesza w tym celu ryż z rozdrobionym łososiem, polewa go sosem sojowym, dodaje pokrojone awokado, a następnie łapie w algi nori przy użyciu pałeczek. Jednak to nie sam przepis przykuł uwagę internautów, lecz trik, który kobieta zastosowała do podgrzania uprzednio ugotowanego ryżu. 

Genialny trik z kostką lodu

Emily Marik zrobiła coś, co zdecydowanie zaskoczyło użytkowników TikToka. Ugotowany jakiś czas wcześniej ryż umieściła w głębokim talerzu, położyła na nim kostkę lodu i przed włożeniem do mikrofalówki przykryła dość szczelnie papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu ryżu z mikrofalówki można odkryć, że kostka lodu wcale się nie rozpuściła, a pod wpływem temperatury jedynie parowała. Dzięki temu trikowi można uniknąć jednej, wielkiej, klejącej papki, a zyskać niezwykle apetyczne danie. 

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Przepis na domowe sushi
Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić