Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ORY
|
aktualizacja

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny

11
Podziel się:

Na TikToku aż roi się od kulinarnych trików, które mogą być rzeczywiście bardzo przydatne w kuchni. Jednym z nich podzieliła się Amerykanka Emily Marik. Kobieta na krótkim filmiku pokazała, jak podgrzewa ryż, by nie stał się klejący i nieapetyczny. Dodała jeden składnik.

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny
Genialny trik na podgrzanie ryżu (Getty Images, Alex Ortega / EyeEm)

TikTok to prawdziwa kopalnia trików i lifehacków, które mogą ułatwić życie każdemu, kto odważy się je wypróbować. Znaczna ich część dotyczy przygotowywania jedzenia. Jeden z nich zaprezentowała 30-letnia Amerykanka Emily Marik, mieszkająca w Kalifornii.

Jej profil jest jednym z najpopularniejszych na platformie – obserwuje go prawie 9 milionów osób, a każdy opublikowany na nim filmik osiąga milionowe zasięgi. Dziewczyna pokazuje kontent dotyczący przede wszystkim przygotowywania zdrowego jedzenia. Na krótkich nagraniach dzieli się prostymi pomysłami na pyszne dania. 

Jej ryż z łososiem robią ludzie na całym świecie

Jednak jeden z filmików Emily Marik stał się wyjątkowo popularny i bez wątpienia można go nazwać internetowym viralem. Nagranie wyświetliło bowiem 80 milionów użytkowników TikToka. 30-latka pokazała w nim, jak przygotowuje danie na kształt sushi. Miesza w tym celu ryż z rozdrobionym łososiem, polewa go sosem sojowym, dodaje pokrojone awokado, a następnie łapie w algi nori przy użyciu pałeczek. Jednak to nie sam przepis przykuł uwagę internautów, lecz trik, który kobieta zastosowała do podgrzania uprzednio ugotowanego ryżu. 

Genialny trik z kostką lodu

Emily Marik zrobiła coś, co zdecydowanie zaskoczyło użytkowników TikToka. Ugotowany jakiś czas wcześniej ryż umieściła w głębokim talerzu, położyła na nim kostkę lodu i przed włożeniem do mikrofalówki przykryła dość szczelnie papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu ryżu z mikrofalówki można odkryć, że kostka lodu wcale się nie rozpuściła, a pod wpływem temperatury jedynie parowała. Dzięki temu trikowi można uniknąć jednej, wielkiej, klejącej papki, a zyskać niezwykle apetyczne danie. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Przepis na domowe sushi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
gaja
2 miesiące temu
Nigdy ryzu sie nie odgrzewa trzeba tyle gotowac by podac go od razu
Mint
4 miesiące temu
Jak widze jak ktos robi sushi na wedzonym łososiu to rece opadaja !!!!!! Nigdyyyy!!!!! To jest taka namiastka jak kiedys mortadela w bułce tartej udawała schabowego !!!! Ochyda !!!
Gość
4 miesiące temu
No ryżu to się nie podgrzewa.....
ala
4 miesiące temu
Naprawdę nie ma nic ważniejszego??????
osa
4 miesiące temu
Na nagraniu jak byk widać, że ryż jest sklejony i trzeba go rozbijać widelcem :D
emeryt
4 miesiące temu
to jest akurat pokaz na czasie,drodzy biedni koledzy emeryci
kmac
4 miesiące temu
Warto się zapoznać, bo niedługo pod rządami PiS będziemy zapieprzać za miskę ryżu.
bonobo
4 miesiące temu
Przecież na nagraniu widać, że ten ryż dalej się klei..?
Jolek
4 miesiące temu
Morawiecki obiecał miskę ryżu ale nie dał i nie mam co podgrzać. I mikrofalówki nie mam
Ciacho
4 miesiące temu
W tym roku posadzę ryż zamiast kwiatów
CtM
4 miesiące temu
no normalnie mnie zamurowało!!! 😱😱😱 tak tryk, że dostaję 💩 czy się klei, czy sypie - wszytko i tak trafia do żołądka i robi się jedna wielka papka... 🤮
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić