Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Marta Kutkowska
|

Masz takie ziemniaki w domu? Natychmiast się ich pozbądź

31
Podziel się:

Ziemniaki to podstawowy dodatek do polskich obiadów. Nic dziwnego - są smaczne, sycące i zdrowe. Nie każdy wie, że surowy ziemniak zawiera groźną truciznę. Podpowiadamy, jak prawidłowo przechowywać to warzywo i kiedy lepiej się go pozbyć.

Masz takie ziemniaki w domu? Natychmiast się ich pozbądź
Ziemniaki zawierają groźną truciznę (via Getty Images, gustavo ramirez)

Wiosną i latem zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Rezygnujemy z zawiesistych sosów i chętniej przyrządzamy sałatki, czy grillowane potrawy. Ziemniaki sprawdzą się wspaniale także w lżejszych odsłonach, ale zanim po nie sięgniemy, sprawdźmy, czy nie narazimy się na zatrucie.

Niebezpieczna trucizna

Zdarza się, że kupujemy ziemniaki "na zapas" i przechowujemy je w nieodpowiednich warunkach. Gdy ziemniak zaczyna kiełkować, w jego miąższu zwiększa się ilość niebezpiecznej solaniny. Może ona powodować nudności, wymioty, gorączkę, a w skrajnych wypadkach depresję ośrodkowego układu nerwowego, śpiączkę, napady drgawek i obwodową niewydolność krążenia. Objawy zatrucia pojawiają się po ok. 4 godzinach od spożycia. 

Wielu z nas po prostu odkrawa zazielenione fragmenty i poddaje warzywo obróbce termicznej, lecz nie zawsze to wystarcza. Dlatego, jeśli chcemy uniknąć kłopotów, lepiej zrezygnujmy z wykorzystania ziemniaka. Zastąpmy go równie smaczną kaszą.

W jakie sposób najlepiej przechowywać kartofle?

Idealnym pomieszczeniem do przechowywania kartofli jest piwnica lub komórka bez okien. Ziemniaki lubią cień i niską temperaturę - optymalna wynosi 10 stopni. Zrezygnujmy jednak z przechowywania ich w lodówce. Chłód sprawia, że zwiększa się w nich ilość skrobi - warzywa nabierają wówczas słodkiego smaku, a ich tekstura staje się miękka i mączysta. Ziemniaki tracą w ten sposób swoje walory smakowe.

Pamiętajmy, że już w czerwcu będzie można cieszyć się smakiem polskich, młodych ziemniaków. Na straganie wyróżnią się niewielkimi rozmiarami i łuszczącą się skórką. Najsmaczniejsze będą prosto w wody, z dodatkiem masła i koperku. Smacznego.

Zobacz także: Dramatyczne ceny czereśni. "Żadna tarcza antykryzysowa nie pomogła"
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(31)
Kartofelek
1 tyg. temu
Od dziecka jadam kiełkujące ziemniaki.W domu były piwnice w których było za ciepło i ziemniaki wyrastały i to już w marcu.I co?I nic.Nigdy mi nie zaszkodziły.
Fred
1 tyg. temu
Solanina rozkłada się podczas gotowania. Jest w ziemniakach zawsze. Nawet tych dobrych. Artykuł o niczym.
vvvv
1 tyg. temu
jeszcze trochę i dzięki złodziejom z PIS będziemy pokrzywy jeść
Dario
1 tyg. temu
Dopiero po kaczynflacji i pisflacji glapi zobaczycie jakie ziemniaki są tanie
Gość
1 tyg. temu
Ci z 02 nic nie jedzą i jeszcze mają siłę radzić innym. Nie każdy zna takie sztuczki.
Jarosław
1 tyg. temu
No właśnie. Kiedy kłamiecie?
Tesciowa
1 tyg. temu
Mój zięć Donald je tylko frytki które mają kiełki
ilows
2 tyg. temu
A jeszcze tydzień temu polecaliście obierki ziemniaczane, jako wspaniałe, treściwe i sycące danie. Czy wtedy nie było w nich solaniny. Kiedy kłamaliście, wtedy, czy dziś ???
😁😁😁
2 tyg. temu
Pamiętajmy, że już w czerwcu będzie można cieszyć się smakiem polskich, młodych ziemniaków. Jasne będziemy się cieszyć smakiem tak jak smakiem młodych czereśni😁😁😁
teściowa
2 tyg. temu
chłop WSZYSTKO sprzeda - BYLE SPRZEDAĆ....
Elka
2 tyg. temu
Przy tej inflacji którą zafundował na rząd PiSu, to niedługo będziemy jeść obierki z ich kiełkami.
Zosia
2 tyg. temu
Od kilkudziesięciu lat gotuję na obiad rodzinie obrane ziemniaki też takie które miały już duże kiełki i nigdy nic nie bolało, i wszyscy są zdrowi jak rydze.
mar
2 tyg. temu
Dla biedy tylko nowe ziemniaki - kilka obiadów i będzie pusta kasa.
LLLLL
2 tyg. temu
Im większa bieda w tym kraju, to coraz więcej mało rozgarniętych ludzi uczy innych, jak i co jeść.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić