Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły

229
Podziel się:

Żywność może być zarówno lekarstwem - wtedy wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, uzupełnia braki witamin i składników mineralnych, jak i trucizną, zwiększając ryzyko rozwoju groźnych chorób, m.in. raka. Dowiedz się, na jakie kancerogenne produkty powinieneś uważać.

Karmią raka. Podnoszą trójglicerydy i zapychają żyły
Słone przekąski zwiększają ryzyko raka (Matthew de Lange)

Żywność rakotwórcza, to produkty, w których znajdziemy szkodliwe związki, takie jak np. dioksyny, metale ciężkie, pestycydy, aflatoksyny czy bisfenol A. Związki te to kancerogeny. Mogą one uszkadzać komórki DNA i zwiększać tym samym rozwój choroby nowotworowej. Gdzie znajdziemy te rakotwórcze substancje?

Uważać należy na słone potrawy i przekąski. Sól nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, ale i innych chorób. Chlorek sodu wykazuje działanie drażniące i powoduje mikrouszkodzenia w obrębie błony śluzowej żołądka oraz przełyku. To dlatego może zwiększać ryzyko rozwoju raka tych organów. Ale słone przekąski mogą zawierać nie tylko sól. W popularnych słonych orzeszkach, pestkach czy ziarnach mogą znajdować się aflatoksyny. Zwłaszcza jeśli te produkty były niewłaściwie przechowywane i rozwinął się w nich grzyb.

Za rakotwórcze naukowcy uznali również mięso. Jest niebezpieczne dla naszego organizmu szczególnie wtedy, gdy często sięgamy po wysokoprzetworzone wyroby mięsne, takie jak konserwy, parówki, gotowe pierogi z mięsem czy pasztety. Wystarczy 100 g dziennie tego rodzaju żywności, by zwiększyć o jedną trzecią ryzyko rozwoju nowotworu trzustki, żołądka czy jelita grubego. W takich produktach znajdziemy też chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki, duże ilości soli, a także syrop glukozowo-fruktozowy.

Te wszystkie składniki mogą powodować stany zapalne w organizmie. Nadmiar mięsa i żywności bogatej w tłuszcze zwierzęce czy olej palmowy nie wpływa też korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Takie produkty podnoszą poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapychają naczynia i zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Uważać trzeba nie tylko na przetworzone mięso, ale i na mięso grillowane, wędzone lub smażone.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(229)
Zocha
5 dni temu
Nazdrowszy jest seks rano i wieczorem
ciekawy
2 tyg. temu
Z obserwacji własnych mam takie pytania. Czy nowotwór może zachorować na nowotwór lub czy nowotwór może oddziaływać supresyjnie na inny nowotwór ?. Wydaje się że powinno być to oczywiste.
Truciznozerca...
2 tyg. temu
Jak wybierasz pomidory w markecie, to jakie wybierasz? Twarde! Twarde pomidory robi się tak że ,,gazuje,, się zielone, które są niedojrzałe i robią się czerwone. Kupujesz suszone morele? A jakie wybierasz? Żółte? No proszę. One są żółte bo są siarkowane SO2. Potem masz w żołądku kwas siarkawy! Nie Wiesz co jesz, a potem masz pretensje że jesteś chory!
Wielbiciel or...
2 tyg. temu
To powiedzcie to firmą, które tym handlują i że padną, bo ktoś wymyślił taką plotkę, trzeba było wcześniej o tym powiadomić, jak jeszcze nie zainwestowali ludzie w ten biznes.
flebolog
2 tyg. temu
Poproszę o linki do wyników badań naukowych odnośnie "zapychania żył". Niczego takiego w przypadku żył nie ma. A jeżeli autor nie odróżnia tętnic od żył, to artykuł jest poniżej zera. Zresztą, w przypadku tętnic to też są brednie.
sektas
2 tyg. temu
A powietrze też jest rakotwórcze? Błazenada ćwoków z hamówia.
do autora cio...
2 tyg. temu
niezłym trzeba byc ciołkiem, by w takim artykule jako glówne zdjecie wykorzystać orzechy arachidowe, nieważne slone czy nie, ale to orzechy !!!!! jak autor chciał przedstawić szkodliwość soli mógł wrzucic zdjecie kopalni soli w Wieliczne czy Bochni. Ciołek i tyle
dxb1
2 tyg. temu
A co na to nasz jasnowidz (Jackowski) ????
wers-all
2 tyg. temu
Wiedzą o tym i to produkują, dlaczego?
makiwi tiwi
2 tyg. temu
jestem zupełnie odmiennego zdania.Od roku na keto ,trójglicerydy 45,ciśnienie spadło z 160/100 na 115/70,cukier 80, zgaga odeszła w niepamięć.Wciskajcie dalej kity ludziom
sars
2 tyg. temu
Wolność słowa na waszym portalu to ściema. Jak chcecie prać ludziom mózgi to nie dajecie komentować tokarczuk owsiak to jeden wielki i tak wiadomo że to co piszecie o tych lewakach to kit.
Grazyna
2 tyg. temu
Zajęli się maseczkami zamiast badać to co jemy. Przecież rąbiemy samą chemię. Ani mięso, oleje,warzywa,owoce nie są bez chemii. Teraz będzie susza, niskie plony, będą sypać nawozy,że hej!
ofiara prawa
2 tyg. temu
Demokracja służy do niszczenia ludzkości. Tak w każdej dziedzinie. Sądy ,prokuratura, policja , służba niby zdrowia a najgorsze są polityczne żerujące na ludziach.
burak
2 tyg. temu
Ktoś na to pozwala , żeby zatruwać żywność . Zarabia przemysł farmaceutyczny. Wszystko w temacie.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić