Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć

Bób to niewątpliwie bardzo zdrowe warzywo, jednak wiele osób nie do końca wie, w jaki sposób je przygotowywać i jeść. Czy należy zdejmować z ziaren skórkę? O czym warto pamiętać?

Fave Verdi
Photo taken in Roma, Italy
Marco Poggioli / EyeEmPrzed spożyciem bobu warto pamiętać o kilku zasadach
Źródło zdjęć: © Getty | Marco Poggioli / EyeEm
oprac.  Joanna Lorenc

Bób kojarzy się z latem, to właśnie wtedy trwa na niego sezon. Ta niepozorna roślina strączkowa jest świetnym źródłem cynku, magnezu, potasu i wapnia oraz witamin – A, C i B6. Dodatkowo bób ma niewiele kalorii, za to dużo błonnika, dlatego poza wartościami odżywczymi wspiera trawienie i dobre funkcjonowanie układu pokarmowego.

Sposobów na podanie bobu jest wiele, jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii związanych z jego przygotowaniem. Podpowiadamy, jak go przygotować, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.

Ze skórką czy bez?

Wiele osób zastanawia się, czy bób jeść ze skórką czy bez. Odpowiedź nie jest do końca oczywista i jednoznaczna. Ogólnie zasada jest prosta - bób można jeść ze skórką, która także posiada wiele witamin i właściwości odżywczych, jednak w niektórych przypadkach lepiej z niej zrezygnować.

Skórki nie trzeba ściągać, gdy bób jest młody. Gdy jest stary - skórka twardnieje i robi się ciężkostrawna. Łupinę dobrze jest też ściągnąć zanim podamy bób dzieciom i osobom starszym lub gdy wiemy, że ktoś ma wrażliwy żołądek.

Młody czy stary?

Łatwo też sprawdzić, czy bób, który planujemy kupić, jest młody, czy stary. Świeży ma neutralny zapach, nie ma plam, a jego kolor jest jasnozielony lub beżowy. Warto - jeśli jest taka możliwość - otworzyć torebkę i powąchać zawartość. Dodatkowym wskaźnikiem jego świeżości będzie skórka - w przypadku młodego bobu, po ugotowaniu jest ona delikatna i łatwo ją ściągnąć.

Jak ugotować bób?

Przepisów na to, w jaki sposób podawać bób jest wiele. Jedni jedzą z makaronem, inni polewają odrobiną masła, a jeszcze inni wolą bez dodatków. Jego przygotowanie także jest bardzo proste, warto jednak pamiętać o jednej zasadzie.

Młody bób wystarczy gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, starszy potrzebuje nieco więcej czasu. Jeśli chcemy, aby był on składnikiem sosu lub dodatkiem do makaronu – gotujemy go 20-25 minut. Aby uniknąć wzdęć warto przed gotowaniem zalać nasiona wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Następnie wylać wodę, wlać do garnka zimną i zagotować jak wyżej.

Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
"Jak kadr z filmu kryminalnego". Leśniczy nie mógł uwierzyć własnym oczom
"Jak kadr z filmu kryminalnego". Leśniczy nie mógł uwierzyć własnym oczom
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Katastrofalne skutki cyklonu na rajskiej wyspie. Wciąż szukają 214 osób
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów