oprac. Joanna Lorenc| 

Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć

67

Bób to niewątpliwie bardzo zdrowe warzywo, jednak wiele osób nie do końca wie, w jaki sposób je przygotowywać i jeść. Czy należy zdejmować z ziaren skórkę? O czym warto pamiętać?

Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć
Przed spożyciem bobu warto pamiętać o kilku zasadach (Getty, Marco Poggioli / EyeEm)

Bób kojarzy się z latem, to właśnie wtedy trwa na niego sezon. Ta niepozorna roślina strączkowa jest świetnym źródłem cynku, magnezu, potasu i wapnia oraz witamin – A, C i B6. Dodatkowo bób ma niewiele kalorii, za to dużo błonnika, dlatego poza wartościami odżywczymi wspiera trawienie i dobre funkcjonowanie układu pokarmowego.

Sposobów na podanie bobu jest wiele, jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii związanych z jego przygotowaniem. Podpowiadamy, jak go przygotować, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.

Ze skórką czy bez?

Wiele osób zastanawia się, czy bób jeść ze skórką czy bez. Odpowiedź nie jest do końca oczywista i jednoznaczna. Ogólnie zasada jest prosta - bób można jeść ze skórką, która także posiada wiele witamin i właściwości odżywczych, jednak w niektórych przypadkach lepiej z niej zrezygnować.

Skórki nie trzeba ściągać, gdy bób jest młody. Gdy jest stary - skórka twardnieje i robi się ciężkostrawna. Łupinę dobrze jest też ściągnąć zanim podamy bób dzieciom i osobom starszym lub gdy wiemy, że ktoś ma wrażliwy żołądek.

Młody czy stary?

Łatwo też sprawdzić, czy bób, który planujemy kupić, jest młody, czy stary. Świeży ma neutralny zapach, nie ma plam, a jego kolor jest jasnozielony lub beżowy. Warto - jeśli jest taka możliwość - otworzyć torebkę i powąchać zawartość. Dodatkowym wskaźnikiem jego świeżości będzie skórka - w przypadku młodego bobu, po ugotowaniu jest ona delikatna i łatwo ją ściągnąć.

Jak ugotować bób?

Przepisów na to, w jaki sposób podawać bób jest wiele. Jedni jedzą z makaronem, inni polewają odrobiną masła, a jeszcze inni wolą bez dodatków. Jego przygotowanie także jest bardzo proste, warto jednak pamiętać o jednej zasadzie.

Młody bób wystarczy gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, starszy potrzebuje nieco więcej czasu. Jeśli chcemy, aby był on składnikiem sosu lub dodatkiem do makaronu – gotujemy go 20-25 minut. Aby uniknąć wzdęć warto przed gotowaniem zalać nasiona wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Następnie wylać wodę, wlać do garnka zimną i zagotować jak wyżej.

Zobacz także: Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić