Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Joanna Bercal
|

Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć

23
Podziel się:

Bób to niewątpliwie bardzo zdrowe warzywo, jednak wiele osób nie do końca wie, w jaki sposób je przygotowywać i jeść. Czy należy zdejmować z ziaren skórkę? O czym warto pamiętać?

Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć
Przed spożyciem bobu warto pamiętać o kilku zasadach (Getty, Marco Poggioli / EyeEm)

Bób kojarzy się z latem, to właśnie wtedy trwa na niego sezon. Ta niepozorna roślina strączkowa jest świetnym źródłem cynku, magnezu, potasu i wapnia oraz witamin – A, C i B6. Dodatkowo bób ma niewiele kalorii, za to dużo błonnika, dlatego poza wartościami odżywczymi wspiera trawienie i dobre funkcjonowanie układu pokarmowego.

Sposobów na podanie bobu jest wiele, jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii związanych z jego przygotowaniem. Podpowiadamy, jak go przygotować, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.

Ze skórką czy bez?

Wiele osób zastanawia się, czy bób jeść ze skórką czy bez. Odpowiedź nie jest do końca oczywista i jednoznaczna. Ogólnie zasada jest prosta - bób można jeść ze skórką, która także posiada wiele witamin i właściwości odżywczych, jednak w niektórych przypadkach lepiej z niej zrezygnować.

Skórki nie trzeba ściągać, gdy bób jest młody. Gdy jest stary - skórka twardnieje i robi się ciężkostrawna. Łupinę dobrze jest też ściągnąć zanim podamy bób dzieciom i osobom starszym lub gdy wiemy, że ktoś ma wrażliwy żołądek.

Młody czy stary?

Łatwo też sprawdzić, czy bób, który planujemy kupić, jest młody, czy stary. Świeży ma neutralny zapach, nie ma plam, a jego kolor jest jasnozielony lub beżowy. Warto - jeśli jest taka możliwość - otworzyć torebkę i powąchać zawartość. Dodatkowym wskaźnikiem jego świeżości będzie skórka - w przypadku młodego bobu, po ugotowaniu jest ona delikatna i łatwo ją ściągnąć.

Jak ugotować bób?

Przepisów na to, w jaki sposób podawać bób jest wiele. Jedni jedzą z makaronem, inni polewają odrobiną masła, a jeszcze inni wolą bez dodatków. Jego przygotowanie także jest bardzo proste, warto jednak pamiętać o jednej zasadzie.

Młody bób wystarczy gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, starszy potrzebuje nieco więcej czasu. Jeśli chcemy, aby był on składnikiem sosu lub dodatkiem do makaronu – gotujemy go 20-25 minut. Aby uniknąć wzdęć warto przed gotowaniem zalać nasiona wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Następnie wylać wodę, wlać do garnka zimną i zagotować jak wyżej.

Zobacz także: Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(23)
Bobek
6 dni temu
Na Podlasiu jadają bób polany skwarkami lub śmietaną. Ja czasami gotuje bób z dużą ilością natki pietruszki i plasterkiem boczku wędzonego
Retu
6 dni temu
Źeby ugotować bób najlepiej go ugotować.
kucharz
6 dni temu
Bób najlepiej gotować w garnku.
Gosia
1 tyg. temu
Bardzo lubię ugotowany młody bób z małą ilością roztopionego masła .
Bobomanka
1 tyg. temu
Bobu nie gotujcie w wodzie! Tylko na parze! Wtedy jest najsmaczniejszy.
Polak
1 tyg. temu
Za Tuska nie było bobu bo PO ukradło i wywiozło do Rosji
David Duchown...
1 tyg. temu
Wow.Kolejny fenomenalny artykuł.
m57
1 tyg. temu
trzeba gotować tak jak bober
Emerytka
1 tyg. temu
Jak gotować bob..wystarczy parę słów,,,,a nie artykuł na kilka stron
Ada
1 tyg. temu
Wrzucam bób do osolonego wrzątku, gotuję ok.15 minut. Po odlaniu zostawiam pod przykrywką na 10 minut ( wolę twardszy niż papkę). Następnie dodaję kilka ząbków zmiażdżonego czosnku i łyżkę masła. Po wymieszaniu pychotka.
Ewa
1 tyg. temu
Bób gotuję z krojoną w krążki cebulą. Po ugotowaniu cebulę wyrzucam. Bób nie ma goryczki.
osa
1 tyg. temu
byłam w APENINACH i tam na patelnie i smażony podawali nieobrany albo młode strąki niełuskane na stół i sami otwierali i na surowo jedli , mozna gotować ale na tłuszczu smażony jest super i bez innych dodatków
Gabryś
1 tyg. temu
Ja nie jem bóbu. Raz kupiłem kilo bóbu i go nie zjadłem. Nie wiedziałem że Bób się gotuje i zrobiłem z niego sok w sokowirówce bo surowy był bez smaku. Sok wyszedł mdły dlatego więcej bóbu nie kupię.
Ciotka Klotka
1 tyg. temu
A ja najbardziej lubię bób pieczony w piekarniku,cały sezon staram się go jeść zamiast chipsów :)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić