Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Najgorszy błąd przy gotowaniu rosołu. Szkodliwa substancja przenika do zupy

5

Większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu jako pierwszego dania. Choć każdy z nas ma własny przepis na tę wyjątkową zupę, niektóre składniki mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Warto o tym wiedzieć.

Najgorszy błąd przy gotowaniu rosołu. Szkodliwa substancja przenika do zupy
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków - zdjęcie ilustracyjne (Adobe Stock)

Rosół jest zdecydowanym królem wśród polskich zup. Razem z mięsem, warzywami i przyprawami tworzy idealny wywar, do którego większość z nas dodaje makaron (a czasem ziemniaki). Istnieją jednak składniki, które znajdują się w rosole i szkodzą naszemu zdrowiu. O czym dokładnie mowa? Niektórzy mogą się poważnie zdziwić.

Rosół z tym składnikiem jest szkodliwy

Marchewka, pietruszka, seler i natka pietruszki. Do tego - świeże i dobrej jakości mięso, najczęściej z kurczaka. To tylko część składników, jakie znajdują się w rosole, który nie byłby tak idealny bez cebuli. Tak, to dzięki niej uzyskujemy ten niepowtarzalny aromat. Jest jednak produktem, który w wersji przypieczonej na palniku może nam zaszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Przypalając cebulę na palniku, fundujemy sobie niestety porcję toksycznych związków, jak akrylamid, który powstaje w wyniku spalania cebuli. Akrylamid może natomiast zaburzać pracę układu nerwowego i działać nawet rakotwórczo. W związku z jego negatywnym wpływem, warto więc zrezygnować ze zwyczaju przypalania cebuli.

Eksperci ostrzegają przed tym produktem

Oprócz cebuli, eksperci już od dawna ostrzegają przed używaniem w kuchni gotowych mieszanek przypraw i kostek rosołowych, w których znajduje się mnóstwo tzw. chemii.

- W tym jest ogrom soli, zwykłej soli - poinformowała dr Karolina Kowalczyk, która podzieliła się informacją na temat kostek rosołowych w jednym z filmików na TikToku.

- Mnóstwo oleju palmowego, czyli najtańszego zapychacza. Nawet może znaleźć się maltodekstryna, difosforany, polifosforany, glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku, który jest podejrzewany o wywoływanie różnego rodzaju alergii i problemów układu pokarmowego - wymieniała technolożka żywności.

O wiele lepiej na tym wyjdziemy, jeśli samodzielnie doprawimy zupę solą i wybranymi przyprawami.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Autor: ALLE
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Szukają Roberta Dobraszaka. Wyjechał do Niemiec. Nie daje znaku życia
Dziennikarze AP nie weszli do Białego Domu. Winna Zatoka Meksykańska
GIF przekazał komunikat. 180 tys. opakowań do końca tygodnia
Młodzież w sieci. Hejt i stalking to dopiero początek
Co zrobić, by wątróbka nie była sucha i twarda? Prosty sposób
Syn Elona Muska hitem sieci. Jest reakcja jego matki
Notre Dame znów otwarte. Nawet 30 tys. odwiedzających dziennie
Sanepid zobaczył je w sklepie spożywczym. Decyzja była natychmiastowa
Kiedy sadzić hiacynty? Wiele osób popełnia ten błąd
USA wstrzymuje finansowanie. To zagrożenie dla tysięcy osób na świecie
Papież mimo choroby, pojawił się na audiencji. Zaapelował do wiernych
Skandal na śnieżce. Kibice dali popis
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić