Najgorszy błąd przy gotowaniu rosołu. Szkodliwa substancja przenika do zupy

5

Większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu jako pierwszego dania. Choć każdy z nas ma własny przepis na tę wyjątkową zupę, niektóre składniki mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Warto o tym wiedzieć.

Najgorszy błąd przy gotowaniu rosołu. Szkodliwa substancja przenika do zupy
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków - zdjęcie ilustracyjne (Adobe Stock)

Rosół jest zdecydowanym królem wśród polskich zup. Razem z mięsem, warzywami i przyprawami tworzy idealny wywar, do którego większość z nas dodaje makaron (a czasem ziemniaki). Istnieją jednak składniki, które znajdują się w rosole i szkodzą naszemu zdrowiu. O czym dokładnie mowa? Niektórzy mogą się poważnie zdziwić.

Rosół z tym składnikiem jest szkodliwy

Marchewka, pietruszka, seler i natka pietruszki. Do tego - świeże i dobrej jakości mięso, najczęściej z kurczaka. To tylko część składników, jakie znajdują się w rosole, który nie byłby tak idealny bez cebuli. Tak, to dzięki niej uzyskujemy ten niepowtarzalny aromat. Jest jednak produktem, który w wersji przypieczonej na palniku może nam zaszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Przypalając cebulę na palniku, fundujemy sobie niestety porcję toksycznych związków, jak akrylamid, który powstaje w wyniku spalania cebuli. Akrylamid może natomiast zaburzać pracę układu nerwowego i działać nawet rakotwórczo. W związku z jego negatywnym wpływem, warto więc zrezygnować ze zwyczaju przypalania cebuli.

Eksperci ostrzegają przed tym produktem

Oprócz cebuli, eksperci już od dawna ostrzegają przed używaniem w kuchni gotowych mieszanek przypraw i kostek rosołowych, w których znajduje się mnóstwo tzw. chemii.

- W tym jest ogrom soli, zwykłej soli - poinformowała dr Karolina Kowalczyk, która podzieliła się informacją na temat kostek rosołowych w jednym z filmików na TikToku.

- Mnóstwo oleju palmowego, czyli najtańszego zapychacza. Nawet może znaleźć się maltodekstryna, difosforany, polifosforany, glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku, który jest podejrzewany o wywoływanie różnego rodzaju alergii i problemów układu pokarmowego - wymieniała technolożka żywności.

O wiele lepiej na tym wyjdziemy, jeśli samodzielnie doprawimy zupę solą i wybranymi przyprawami.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Autor: ALLE
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić