Nigdy nie popełniaj tego błędu przy krojeniu sera. Grozi zatruciem

Żółty ser to uwielbiany przez Polaków dodatek do kanapek. Jeśli kupimy go w kawałku, dłużej zachowa świeżość. Chyba, że popełnimy powszechny błąd – wówczas ser popsuje się błyskawicznie. O jakiej praktyce mowa?

ser żółty krojenie seraNie powinniśmy dotykać sera gołymi rękoma
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KPL

Żółty ser to świetne źródło białka. Musimy jednak pamiętać, że jest dość kaloryczny i nie powinniśmy jeść go codziennie – warto, w miarę możliwości, zastępować go lżejszym twarożkiem. W serze żółtym znajdziemy również składniki mineralne, cynk, a także witaminy A i D. To także stosunkowo bezpieczny produkt dla alergików. Dzięki mnogości gatunków żółtego sera, każdy znajdzie smak, który odpowiada mu najbardziej.

Rodzaje sera żółtego

Sery żółte dzielą się bowiem na szwajcary (z dziurami) i holendry (bez dziur). Na miękkie, twarde, półtłuste (nie mniej niż 20 proc. tłuszczu), tłuste (40 proc.), pełnotłuste (nie mniej niż 45 proc.), śmietankowe (około 50 proc.). A to dopiero wierzchołek góry lodowej – wszyscy znamy przecież poszczególne gatunki takie jak gouda, cheddar, ementaler, edammer czy tylżycki.

Coraz większą popularnością cieszą się sery żółte w plastrach. Jednak plastikowe opakowania nie są korzystnym dla planety rozwiązaniem. Musimy także pamiętać, że ser w kostce będzie dłużej zdatny do spożycia. O ile nie popełnimy kardynalnego błędu…

Błąd popełniany przy krojeniu

Pamiętajmy, by krojąc żółty ser w kostce, nigdy nie trzymać go gołymi dłońmi. By przytrzymać produkt, wystarczy użyć folii, w którą jest zawinięty lub foliowej rękawiczki. Co stanie się, jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady?

Nasze dłonie, nawet regularnie myte i dezynfekowane, są siedliskiem bakterii. Jeśli wejdą one w reakcję z bakteriami serowymi, produkt na pewno zmieni smak. Ponadto może dość do wcześniejszego zepsucia (nie zawsze widocznego dla oka), a to z kolei grozi problemami żołądkowymi, a nawet zatruciem!

Jak kroić i przechowywać ser?

Jeśli mamy do czynienia z całym krążkiem serowym, również warto zastosować odpowiednią technikę krojenia. Przed przystąpieniem do dzieła, warto zanurzyć nóż (ostry i cienki) w bardzo ciepłej wodzie. Następnie prowadzić go od środka w kierunku krawędzi.

Ser żółty należy trzymać w lodówce, najlepiej w temperaturze wynoszącej ok. 6 stopni. Idealnie sprawdzą się niższe półki lub szuflady. Dobrze jedną z nich w całości przeznaczyć na ser – wówczas będziemy mieć pewność, że nie przejdą na niego bakterie z innych produktów.

Niezawodny przepis na domowe drożdżówki z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie
Tylko 30 gr za kilogram. Rolnik zaprasza na samozbiory
Tylko 30 gr za kilogram. Rolnik zaprasza na samozbiory
Niemiecki polityk powiedział to o Polsce. Teraz mierzy się z krytyką
Niemiecki polityk powiedział to o Polsce. Teraz mierzy się z krytyką
Jedyny taki McDonald's w Polsce. Tylko do 19 listopada
Jedyny taki McDonald's w Polsce. Tylko do 19 listopada
W takim stanie była droga. Zadzwonili po strażaków
W takim stanie była droga. Zadzwonili po strażaków
Iga Świątek powraca na kort w Polsce: Billie Jean King Cup w Gorzowie
Iga Świątek powraca na kort w Polsce: Billie Jean King Cup w Gorzowie
Ksiądz powiedział, na czym przyłapał wiernych. "Ręce opadają"
Ksiądz powiedział, na czym przyłapał wiernych. "Ręce opadają"
Kupili stare BMW. Nie do wiary, jakimi banknotami zapłacili. "Souvenir"
Kupili stare BMW. Nie do wiary, jakimi banknotami zapłacili. "Souvenir"
Wypadek Katarzyny Stoparczyk. Śledczy mówią, co dzieje się z kierowcą
Wypadek Katarzyny Stoparczyk. Śledczy mówią, co dzieje się z kierowcą
500 mln dolarów na broń dla Ukrainy. Osiem krajów podjęło decyzję
500 mln dolarów na broń dla Ukrainy. Osiem krajów podjęło decyzję
Stanął w ogniu. Dramatyczne chwile. Strażacy pokazali zdjęcia
Stanął w ogniu. Dramatyczne chwile. Strażacy pokazali zdjęcia
Zrób zamiast pizzy. Smak jest obłędny
Zrób zamiast pizzy. Smak jest obłędny
Alarm w Poroninie. Oszuści wyłudzają dane i pieniądze
Alarm w Poroninie. Oszuści wyłudzają dane i pieniądze