o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
KPL
|

Nigdy nie popełniaj tego błędu przy krojeniu sera. Grozi zatruciem

19
Podziel się

Żółty ser to uwielbiany przez Polaków dodatek do kanapek. Jeśli kupimy go w kawałku, dłużej zachowa świeżość. Chyba, że popełnimy powszechny błąd – wówczas ser popsuje się błyskawicznie. O jakiej praktyce mowa?

Nigdy nie popełniaj tego błędu przy krojeniu sera. Grozi zatruciem
Nie powinniśmy dotykać sera gołymi rękoma (123RF)
bEgzFaOJ

Żółty ser to świetne źródło białka. Musimy jednak pamiętać, że jest dość kaloryczny i nie powinniśmy jeść go codziennie – warto, w miarę możliwości, zastępować go lżejszym twarożkiem. W serze żółtym znajdziemy również składniki mineralne, cynk, a także witaminy A i D. To także stosunkowo bezpieczny produkt dla alergików. Dzięki mnogości gatunków żółtego sera, każdy znajdzie smak, który odpowiada mu najbardziej.

Rodzaje sera żółtego

Sery żółte dzielą się bowiem na szwajcary (z dziurami) i holendry (bez dziur). Na miękkie, twarde, półtłuste (nie mniej niż 20 proc. tłuszczu), tłuste (40 proc.), pełnotłuste (nie mniej niż 45 proc.), śmietankowe (około 50 proc.). A to dopiero wierzchołek góry lodowej – wszyscy znamy przecież poszczególne gatunki takie jak gouda, cheddar, ementaler, edammer czy tylżycki.

bEgzFaOL

Coraz większą popularnością cieszą się sery żółte w plastrach. Jednak plastikowe opakowania nie są korzystnym dla planety rozwiązaniem. Musimy także pamiętać, że ser w kostce będzie dłużej zdatny do spożycia. O ile nie popełnimy kardynalnego błędu…

Błąd popełniany przy krojeniu

Pamiętajmy, by krojąc żółty ser w kostce, nigdy nie trzymać go gołymi dłońmi. By przytrzymać produkt, wystarczy użyć folii, w którą jest zawinięty lub foliowej rękawiczki. Co stanie się, jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady?

bEgzFaOR

Nasze dłonie, nawet regularnie myte i dezynfekowane, są siedliskiem bakterii. Jeśli wejdą one w reakcję z bakteriami serowymi, produkt na pewno zmieni smak. Ponadto może dość do wcześniejszego zepsucia (nie zawsze widocznego dla oka), a to z kolei grozi problemami żołądkowymi, a nawet zatruciem!

Jak kroić i przechowywać ser?

Jeśli mamy do czynienia z całym krążkiem serowym, również warto zastosować odpowiednią technikę krojenia. Przed przystąpieniem do dzieła, warto zanurzyć nóż (ostry i cienki) w bardzo ciepłej wodzie. Następnie prowadzić go od środka w kierunku krawędzi.

Ser żółty należy trzymać w lodówce, najlepiej w temperaturze wynoszącej ok. 6 stopni. Idealnie sprawdzą się niższe półki lub szuflady. Dobrze jedną z nich w całości przeznaczyć na ser – wówczas będziemy mieć pewność, że nie przejdą na niego bakterie z innych produktów.

bEgzFaOS
Zobacz także: Niezawodny przepis na domowe drożdżówki z rabarbarem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEgzFaPm
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(19)
Michael
4 dni temu
Dobrze, że jest o2... i wreszcie możemy poznać instrukcję obsługi żółtego sera...
werther
4 dni temu
wiecie, że 1000letni ser żółty jest jadalny ? ale na obrazku
afrykaner
4 dni temu
cenzura.
bEgzFaPn
zorientowany
4 dni temu
Fermentowane produkty mleczne, takie jak m.in. żółte sery, są bardzo odporne na psucie powodowane przez patogeny środowiskowe, gdyż zawierają w sobie całą paletę naturalnych czynników antybiotycznych. To właśnie dlatego sery są najstarszą "konserwą mleczną" świata.
Wojciech
4 dni temu
Stek bzdur wyssanych z brudnego palucha. W dodatku z błędami.
Ada
4 dni temu
Większość tu komentujących nie zrozumiała tego co jest napisane i stąd te głupie komentarze. Polacy często nie czytają dokładnie i nie rozumieją, a potem piszą aroganckie głupoty. Polska to ciemnota.
Ala
4 dni temu
Większych bzdur nie czytałam ale o2. słynie z pisania takich bzdur!!!!
Janusz
4 dni temu
Coraz rzadziej czytam wypociny pseudo redaktorków. Jeszcze dzień dwa i napiszą, że mieszanie herbaty w kierunku niezgodnym z zegarem, grozi zawałem. Idiotyczne porady sięgnęły dna.
Tomeksss
4 dni temu
No tak, rękami nie dotykać, bo bakterie, ale krojenie nożem zanurzonym w ciepłej wodzie jest ok a to najprostsze sposób na powstanie pleśni (i to nie tej szlachetnej, nie uzyskamy w ten sposób sera pleśniowego 😉)
Andreas
4 dni temu
Kroję zaraz po trzepaniu, gołymi rękoma i żyję
lol
4 dni temu
Kolejny po ‚lepiej mięsa nie myć’ genialny artykuł. Jeszcze kilka takich i uświadomię się w tym, że to jakis zayebisty prypadek że jeszcze zyje.
Anna
4 dni temu
Chyba nikt nie kroi sera w kawałku w wyzej podany sposób, ale mycie rąk przed krojeniem czy to sera, wędliny itp. jest obowiązkowe i nie wyobrażam sobie nigdy w życiu, żebym przed taką czynnością nie umyła rąk. Gdy wstaję od laptopa i idę do kuchni, żeby cokolwiek przyrządzic do jedzenia, najpierw i to obowiązkowo myję ręce i ten nawyk mam od dziecka wpojony mi przez moich rodziców.
Realista
4 dni temu
Wstydziłbym się napisać tak głupi artykuł!
bEgzFaPf
gnago
5 dni temu
Ale ta uwaga dotyczy ludzi którzy rozważnie używają płynów do rozpuszczania woskowiny nie morderczych wacików na patyczku. Ci co bezbożnie uszczuplają zyski producentów używając patyczki czy zapałki, Ci co kłuli się na covida to faktycznie są rojowiskiem morderczych wirusów i bakterii i oni ser psują dotykiem oddechem
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić