Nigdy nie popełniaj tego błędu przy krojeniu sera. Grozi zatruciem

Żółty ser to uwielbiany przez Polaków dodatek do kanapek. Jeśli kupimy go w kawałku, dłużej zachowa świeżość. Chyba, że popełnimy powszechny błąd – wówczas ser popsuje się błyskawicznie. O jakiej praktyce mowa?

ser żółty krojenie seraNie powinniśmy dotykać sera gołymi rękoma
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KPL

Żółty ser to świetne źródło białka. Musimy jednak pamiętać, że jest dość kaloryczny i nie powinniśmy jeść go codziennie – warto, w miarę możliwości, zastępować go lżejszym twarożkiem. W serze żółtym znajdziemy również składniki mineralne, cynk, a także witaminy A i D. To także stosunkowo bezpieczny produkt dla alergików. Dzięki mnogości gatunków żółtego sera, każdy znajdzie smak, który odpowiada mu najbardziej.

Rodzaje sera żółtego

Sery żółte dzielą się bowiem na szwajcary (z dziurami) i holendry (bez dziur). Na miękkie, twarde, półtłuste (nie mniej niż 20 proc. tłuszczu), tłuste (40 proc.), pełnotłuste (nie mniej niż 45 proc.), śmietankowe (około 50 proc.). A to dopiero wierzchołek góry lodowej – wszyscy znamy przecież poszczególne gatunki takie jak gouda, cheddar, ementaler, edammer czy tylżycki.

Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują

Coraz większą popularnością cieszą się sery żółte w plastrach. Jednak plastikowe opakowania nie są korzystnym dla planety rozwiązaniem. Musimy także pamiętać, że ser w kostce będzie dłużej zdatny do spożycia. O ile nie popełnimy kardynalnego błędu…

Błąd popełniany przy krojeniu

Pamiętajmy, by krojąc żółty ser w kostce, nigdy nie trzymać go gołymi dłońmi. By przytrzymać produkt, wystarczy użyć folii, w którą jest zawinięty lub foliowej rękawiczki. Co stanie się, jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady?

Nasze dłonie, nawet regularnie myte i dezynfekowane, są siedliskiem bakterii. Jeśli wejdą one w reakcję z bakteriami serowymi, produkt na pewno zmieni smak. Ponadto może dość do wcześniejszego zepsucia (nie zawsze widocznego dla oka), a to z kolei grozi problemami żołądkowymi, a nawet zatruciem!

Jak kroić i przechowywać ser?

Jeśli mamy do czynienia z całym krążkiem serowym, również warto zastosować odpowiednią technikę krojenia. Przed przystąpieniem do dzieła, warto zanurzyć nóż (ostry i cienki) w bardzo ciepłej wodzie. Następnie prowadzić go od środka w kierunku krawędzi.

Ser żółty należy trzymać w lodówce, najlepiej w temperaturze wynoszącej ok. 6 stopni. Idealnie sprawdzą się niższe półki lub szuflady. Dobrze jedną z nich w całości przeznaczyć na ser – wówczas będziemy mieć pewność, że nie przejdą na niego bakterie z innych produktów.

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka