Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. KPL
|
aktualizacja

Nigdy nie popełniaj tego błędu przy krojeniu sera. Grozi zatruciem

64
Podziel się:

Żółty ser to uwielbiany przez Polaków dodatek do kanapek. Jeśli kupimy go w kawałku, dłużej zachowa świeżość. Chyba, że popełnimy powszechny błąd – wówczas ser popsuje się błyskawicznie. O jakiej praktyce mowa?

Nigdy nie popełniaj tego błędu przy krojeniu sera. Grozi zatruciem
Nie powinniśmy dotykać sera gołymi rękoma (123RF)

Żółty ser to świetne źródło białka. Musimy jednak pamiętać, że jest dość kaloryczny i nie powinniśmy jeść go codziennie – warto, w miarę możliwości, zastępować go lżejszym twarożkiem. W serze żółtym znajdziemy również składniki mineralne, cynk, a także witaminy A i D. To także stosunkowo bezpieczny produkt dla alergików. Dzięki mnogości gatunków żółtego sera, każdy znajdzie smak, który odpowiada mu najbardziej.

Rodzaje sera żółtego

Sery żółte dzielą się bowiem na szwajcary (z dziurami) i holendry (bez dziur). Na miękkie, twarde, półtłuste (nie mniej niż 20 proc. tłuszczu), tłuste (40 proc.), pełnotłuste (nie mniej niż 45 proc.), śmietankowe (około 50 proc.). A to dopiero wierzchołek góry lodowej – wszyscy znamy przecież poszczególne gatunki takie jak gouda, cheddar, ementaler, edammer czy tylżycki.

Coraz większą popularnością cieszą się sery żółte w plastrach. Jednak plastikowe opakowania nie są korzystnym dla planety rozwiązaniem. Musimy także pamiętać, że ser w kostce będzie dłużej zdatny do spożycia. O ile nie popełnimy kardynalnego błędu…

Błąd popełniany przy krojeniu

Pamiętajmy, by krojąc żółty ser w kostce, nigdy nie trzymać go gołymi dłońmi. By przytrzymać produkt, wystarczy użyć folii, w którą jest zawinięty lub foliowej rękawiczki. Co stanie się, jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady?

Nasze dłonie, nawet regularnie myte i dezynfekowane, są siedliskiem bakterii. Jeśli wejdą one w reakcję z bakteriami serowymi, produkt na pewno zmieni smak. Ponadto może dość do wcześniejszego zepsucia (nie zawsze widocznego dla oka), a to z kolei grozi problemami żołądkowymi, a nawet zatruciem!

Jak kroić i przechowywać ser?

Jeśli mamy do czynienia z całym krążkiem serowym, również warto zastosować odpowiednią technikę krojenia. Przed przystąpieniem do dzieła, warto zanurzyć nóż (ostry i cienki) w bardzo ciepłej wodzie. Następnie prowadzić go od środka w kierunku krawędzi.

Ser żółty należy trzymać w lodówce, najlepiej w temperaturze wynoszącej ok. 6 stopni. Idealnie sprawdzą się niższe półki lub szuflady. Dobrze jedną z nich w całości przeznaczyć na ser – wówczas będziemy mieć pewność, że nie przejdą na niego bakterie z innych produktów.

Zobacz także: Niezawodny przepis na domowe drożdżówki z rabarbarem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(64)
tylżycki
rok temu
-człowiek- ,tak jak każda inna istota, z chwilą przyjścia na świat jest -chory- na ,śmierć ,,,,i nie ma nic pewniejszego ,przykre ale prawdziwe,,, i nic -serowi- do tego,,,
Tom
rok temu
"Ser nie trzymać w plastiku", "ser trzymać przez folię podczas krojenia" - czy jeszcze jakiś komentarz do tego artykułu?
Pio
rok temu
Artykuł z cyklu "Jesz żółty ser? - umrzesz!"
12345678
rok temu
co to za artykuly powinni stworzyc kacik kulinarny
Lech
rok temu
Skąd WP bierze tych "dziennikarzy" (od siedmiu boleści)? Co jeden to głupszy? Czy oni byli w partii Ryszarda Petru?
brzdąc
rok temu
kurka! dawno powinienem nie żyć. Zawsze ten ser łapami... i koło marchewki nie raz leżał... o krojeniu ciepłym nożem nie wspomnę :)
rozsadny
rok temu
cale moje zycie wlasnie tak kroje ser, tak robili moi rodzice i dziadkowie, zyjemy mamy sie dobrze, zdrowi jak ryba i silni jak wol, pozdrawiam maseczkowcow i dezynfekatorow
Paweł
rok temu
Terebiński z Wrocławia a ja przed jedzeniem wale stefana na ser i polany mojo śmietano smakuje i czosnek daje bom żyt
hhhh
rok temu
Bzdury bzdury i jeszcze raz bzdury bzduropisarz a nie dziennikarz
Krystian
rok temu
Nasze "dłoniowe" bakterie mają widocznie ciągoty do bakterii serowych.
ksiądz Jacek
rok temu
Najlepsze to są "bakterie wchodzące w reakcję". Ja mam ręce myte wodą święconą i nie ma na nich miejsca dla bakterii i wirusów. ;)
Dr
rok temu
Bzdury
dekoder
rok temu
opracował KPL No, niestety, ale tym razem, to mają rację! Nie ma co się w tej sprawie wymądrzać!
gfb
rok temu
To się nazywa zły dotyk i jest karalne.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić