Nigdy nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Znamy genialny sposób, by znowu było miękkie

1

Kupujesz świeże pieczywo, zjadasz połowę, a następnego dnia orientujesz się, że twój zakup bardziej przypomina kamień niż chleb. Co wtedy? Na pewno nie musisz go wyrzucać, znamy genialny trik słynnej autorki książek kucharskich.

Nigdy nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Znamy genialny sposób, by znowu było miękkie
Chleb można odświeżyć (Pixabay)

Nigdy nie wyrzucaj czerstwego pieczywa

Kupujesz świeże pieczywo, zjadasz połowę, a następnego dnia orientujesz się, że twój zakup bardziej przypomina kamień niż chleb. Co wtedy? Na pewno nie musisz go wyrzucać, znamy genialny trik, dzięki któremu szybko przywrócisz mu miękkość.

Swoim sposobem na przywrócenie pieczywu miękkości w programie ''Rachael Ray Show'' podzieliła się Sara Moulton - szefowa kuchni, prowadząca programów kulinarnych i słynna w Stanach Zjednoczonych autorka książek kucharskich. Widownia zareagowała gromkimi brawami na efekty jej niezawodnej metody.

Jak odświeżyć pieczywo?

Sposób Sary Moultin jest banalnie prosty, jedne czego potrzebujesz to woda, folia aluminiowa i piekarnik. Zacznij od porządnego namoczenia twardego pieczywa, następnie owiń je folią aluminiową i włóż do zimnego piekarnika.

Teraz włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 150 stopni. Pieczywo powinno ogrzewać się około 12-15 minut. Po tym czasie chleb lub bułki mogą być nadal zbyt wilgotne i miękkie. W takim wypadku zdejmij folię i ponownie włóż pieczywo do piekarnika na ok. 5 minut.

Prawda, że to proste? Nie musisz już zamieniać czerstwego pieczywa w bułkę tartą lub, co gorsza, wyrzucać go. To świetny sposób na oszczędność i na uratowanie naszego śniadania.

Wideo zostało wyświetlone już ponad 4,5 miliona razy, a internauci są zachwyceni sposobem byłej szefowej kuchni! Wiedzieliście, że w zaledwie kilkanaście minut możecie odświeżyć swój chleb?

(fot. YouTube @Rachael Ray Show)

A jak inaczej wykorzystać czerstwy chleb? Sposobów jest mnóstwo. Możesz na przykład zrobić grzanki, tosty na słodko lub wytrawne lub przygotować popularną na śląsku wodzionkę.

Autor: MKI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kadyrow znów atakuje. Uderza w ważnych ludzi na Kremlu
Piłkarki dostały po 200 euro. W tym momencie powiedziały dość
Polecimy do greckich Salonik. LOT uruchamia nowy kierunek
Oto dorobek Igi Świątek w 2024 roku. Przyniosła Polakom powody do dumy
Rosjanie zaproponowali Ukraince grę dla ich kraju. Tyle chcieli jej zapłacić
Sukces brytyjskiego wywiadu. Rozbito masową "pralnię" rosyjskich pieniędzy
Rosja zamyka polski konsulat. Sikorski: Przyjmujemy to z dostojną obojętnością
Program "Czyste powietrze". PiS ostrzega: To zła decyzja dla Polaków
Sprzedawali fikcyjne przedmioty w internecie. Usłyszeli 160 zarzutów
Kupiła sztućce i straciła pracę. Dyrektor Muzeum Pana Tadeusza odwołana
Wiceszef polskiego MSZ. "Premier Izraela wie, czego może się spodziewać"
Wetrzyj to w lustro, a nie zaparuje. Genialny trik
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić