oprac. Marta Kutkowska| 
aktualizacja 

Przypalone od spodu garnki i patelnie spędzają ci sen z powiek? Skuteczne środki masz w szafce i kosztują grosze

3

Nawet najbardziej zdyscyplinowany pan czy pani domu musiał kiedyś mierzyć się z tą sytuacją. Ulubiona potrawa wykipiała, a jej resztki oblepiły patelnię i stworzyły nieestetyczne przypalenia. Zamiast biec do drogerii po drogie środki, wypróbuj sprawdzone metody naszych babć. Twój portfel ci podziękuje.

Przypalone od spodu garnki i patelnie spędzają ci sen z powiek? Skuteczne środki masz w szafce i kosztują grosze
Sposoby na czyste spody patelni są prostsze, niż myślisz (Adobe Stock)

W sytuacji zabrudzonych spodów garnków i patelni, zdecydowanie lepiej zapobiegać, niż leczyć. Ale bądźmy szczerzy, kto chociaż raz nie zapomniał dokładnie wyszorować garnków także z zewnątrz? Dla wszystkich leniwych i zapominalskich mamy kilka prostych trików. 

Soda oczyszczona na przypalone garnki i patelnie

Soda oczyszczona to niekwestionowana królowa domowych porządków. Warto mieć w szafce pod zlewem duży zapas tego cudownego proszku. Jej magiczne właściwości były już znane naszym babciom i prababciom. Bez większego problemu można ją wykorzystać do czyszczenia łazienki, lodówki, czy nawet prania dywanów na sucho. Okazuje się, że warto ją wykorzystać także do doczyszczenia spodów patelni i garnków. Zrób specjalny roztwór: pół szklanki sody oczyszczonej rozpuść w misce ciepłej wody. Następnie namocz nabrudzone naczynia. Optymalnie zostaw je na noc. Rano przypalenia dadzą się łatwo usunąć.

Pasta z wody utlenionej i sody oczyszczonej na przypalone garnki

Nie chcesz czekać kilka godzin? Wypróbuj ten trik. Z sody oczyszczonej i wody utlenionej zrób pastę w proporcji 1:2. Następnie nałóż papkę na zabrudzone powierzchnie, odczekaj kilka chwil i zmyj miękką ściereczką. Gotowe.

Ocet na przypalone patelnie

Ocet spirytusowy to kolejny naturalny detergent, który każdy ma w domu. Chętnie wykorzystujemy go między inny do mycia okien. Z powodzeniem poradzi sobie także z zabrudzeniami. Wystarczy w dużej misce wymieszać litr gorącej wody, 3/4 szklanki octu oraz trzy łyżki soli kuchennej. W naczyniu umieszczamy patelnię lub garnek i tak pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie należy zmywakiem zetrzeć brud. 

Zobacz także: Trik mamy na wyczyszczenie piekarnika
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić