Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
AML
|

Prosty sposób na zatrucie. Też tak robisz, gdy nie ma miejsca w lodówce?

3
Podziel się:

Przechowywanie żywności na balkonie lub parapecie, wydaje się być świetnym pomysłem, gdy kończy nam się miejsce w lodówce. Jednak ten sposób może się okazać zdradliwy dla naszego zdrowia.

Prosty sposób na zatrucie. Też tak robisz, gdy nie ma miejsca w lodówce?
Żywność na balkonie (Getty Images)

Wydaje ci się, że kluczem do zachowania świeżości jedzenia jest niska temperatura w lodówce? To tylko część prawdy. Rzeczywiście, chłód, na poziomie 4 stopni Celsjusza, jaki panuje w chłodziarkach, zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów. Ale niebagatelne znaczenie ma też fakt, że w lodówkach temperatura jest stała. Czego nie można powiedzieć o wartościach za oknem.

Sposób na zatrucie. Masz nadwyżkę zupy, zostały ci dania ze świąt? Nie składuj ich na parapecie. W niestabilnej temperaturze szybko rozwiną się w nich drobnoustroje. O ich istnieniu dowiesz się dopiero, gdy zacznie cię boleć brzuch.

Dodatkowo pewnie nie zdajesz sobie sprawy, że apetyt na twoje przysmaki mają także zwierzęta, które mogą zanieczyścić żywność. Ptaki, owady, a w najgorszym przypadku myszy, często grasują w okolicach "prowizorycznych spiżarni".

Nieświadome spożycie odchodów ptaków lub gryzoni może się skończyć nawet zatruciem salmonellą. Co roku spotyka to ok. 30 tysięcy Polaków, a część tych zatruć jest śmiertelna. Ta bakteria jest wyjątkowo niebezpieczna dla dzieci.

Nie chcesz wyrzucać? Zamroź. Nie lubisz wyrzucać jedzenia. I bardzo dobrze. Zamiast wynosić je na parapet lub balkon, spróbuj je zamrozić. Badania dowodzą, że mrożenie opóźnia psucie się produktów i zapobiega namnażaniu mikroorganizmów poprzez zmniejszenie aktywność niektórych enzymów. Woda zawarta w produktach, zamarzając, staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych.

Zamrożone dania będą gotowe w kilka minut, po wyjęciu z chłodziarki. Warto pomyśleć o takim rozwiązaniu przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi.

Zobacz także: Jak być niezależną i przedsiębiorczą? Spotkanie z dr Joanną Heidtman
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(3)
...
rok temu
prosty, zlecą się gryzonie
ccc
rok temu
lobby "apartamentów" 20 metrowych i bez balkonów plus złomu z AGD? oczywiste że musi być cień temp stała poniżej 0 i tak było w tym roku przez 2 miechy, rzeczy odpowiednie, szczelnie,nie przeźroczysty pojemnik np kamionka, w lodówce to dopiero pleśnie, ciekawostka- chleb kroją /niedźwiedzia przysługa/ i wprowadzają masowo pleśń taki chleb szybko psuje się, komu to orędownikom psucia żywności?
pawel
rok temu
więcej jest zatruć żywnością przechowywaną na parapecie , czy lekarstwami panie dochtorze ???
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić