Wylewasz wodę po ugotowaniu jajek? To błąd
W większości domów jajka to obowiązkowy element jadłospisu - nie tylko na Wielkanoc. Jednak mimo popularności jajek mało kto wie, że nie należy wylewać wody po ich gotowaniu. Powód jest bardzo prosty: ma ona całe mnóstwo zastosowań!
Woda po gotowaniu jaj - podobnie jak woda po makaronie lub ogórkach - nie powinna być wylewana do zlewu. Zamiast tego dużo lepiej wykorzystać jej właściwości i np. podlać nią rośliny. "Wywar" ma bowiem mnóstwo minerałów, dzięki którym domowe kwiatki będą mieć lepiej odżywione korzenie, a dzięki temu - pięknie się rozwiną.
Kąpiel w wodzie po jajkach
O właściwościach wody po jajkach wiedzieli zresztą już nasi przodkowie.
- Kąpiel w wodzie po gotowanych jajach miała dać nam zdrowie i witalność – podkreślała w rozmowie z "Faktem" etnograf Lucyna Baran i dodała, że mając w pamięci ten zwyczaj, możemy np. ochlapać taką wodą twarz.
W jednym jajku znajdziemy witaminy A, B2, B5, B12, fosfor, sporo selenu oraz kwas foliowy. Jajka zawierają także duże ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, wapnia oraz cynku. Warto więc regularnie po nie sięgać, pamiętając przy tym o właściwościach, jakie ma sama woda po gotowaniu jaj oraz skorupki - one również mogą się bardzo przydać!
Czytaj też: Definicja słowa "kobieta". Burza we Włoszech