aktualizacja 

Zrób dziś, zjedz jutro. Ekspresowy sposób na ogórki małosolne

21

Ogórki małosolne są nie tylko świetnym dodatkiem do grilla, ale i niemal każdego dania obiadowego. Okazuje się, że można zrobić je bez słoików i zalewy. To genialny patent dla niecierpliwych. Będą gotowe w zaledwie 24 godziny.

Zrób dziś, zjedz jutro. Ekspresowy sposób na ogórki małosolne
Jak zrobić pyszne ogórki małosolne w 24 godziny? (Adobe Stock)

Ogórki są pyszne pod każdą postacią. Jednak to małosolne zajmują szczególne miejsce w sercach wielu smakoszy. Chodzi o to, by świeże ogórki gruntowe jak najszybciej zanurzyć w zalewie (oczywiście zgodnie z tradycyjną metodą) i zjeść od dwóch do siedmiu dni od momentu umieszczenia ich w słoikach.

Jednak okazuje się, że pyszne ogórki małosolne mogą zrobić też osoby, które nie lubią "bawić się" w słoiki i zalewy, a także oczekują jak najszybszych efektów. Przepis stał się prawdziwym hitem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybka sałatka z nektarynką i ogórkiem. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Chrupkie ogórki małosolne z woreczka

Najlepiej postawić na ogórki krajowe, gruntowe, małe i jędrne. W najlepszej sytuacji są oczywiście osoby, które uprawiają ogórki we własnym, przydomowym ogródku warzywnym. Cały trik na przygotowanie ekspresowych ogórków małosolnych polega na tym, by wsadzić je wraz z przyprawami do woreczka strunowego.

Jak zrobić ogórki małosolne w 24 godziny?

Potrzebujesz około kilograma ogórków. Do tego kilka ząbków czosnku, mały korzeń chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, dwa liście laurowe oraz oczywiście gałązkę kopru. To wszystko należy przysypać jeszcze łyżeczką soli i wstawić do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie trzymaj ogórki w otwartym woreczku w temperaturze pokojowej przez następne 20-24 godziny. I gotowe.

Przed rozpoczęciem całej procedury pamiętaj, by dokładnie umyć ogórki. Najlepiej je dodatkowo wymoczyć (ok. dwie godziny). Dla podbicia walorów smakowych pokrój czosnek i chrzan na kawałki, ziele angielskie lekko rozgnieć, a liście laurowe pokrusz. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić