Dodaj do zupy zamiast śmietany. Nigdy się nie zwarzy

Zabielanie zupy to sztuka, której opanowanie może uratować niejedno kulinarne dzieło. Dowiedz się, jak skutecznie uniknąć zwarzenia i cieszyć się kremowym smakiem ulubionych dań.

Jak zabielić zupę?Jak zabielić zupę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER

Każdy z nas, kto przynajmniej raz próbował zabielić zupę, z pewnością doświadczył choć raz nieprzyjemnego widoku zwarzonej śmietany unoszącej się na powierzchni. Zwarzenie zupy to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim smakowy. Efektem tej niepożądanej reakcji jest zmiana konsystencji dania, w którym pojawiają się nieestetyczne grudki. Na szczęście istnieją proste sposoby, by tego uniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Dlaczego śmietana warzy się w zupie?

Zwarzenie śmietany w gorącej zupie często wynika z różnicy temperatur oraz niewłaściwej techniki zabielania. Zimna śmietana, która nagle trafia do wrzącej potrawy, szybko traci jednolitą strukturę, powodując denaturację białek. Aby zminimalizować ryzyko tego zjawiska, warto sięgnąć po sprawdzone sposoby zabielania zupy, które już od lat są wykorzystywane w kuchniach przez doświadczonych szefów oraz domowych kucharzy.

Jak zabielić zupę, aby się nie zwarzyła?

Jedną z podstawowych metod, która pozwala uniknąć zwarzenia zupy, jest hartowanie śmietany. Polega ono na powolnym podnoszeniu temperatury śmietany przed jej dodaniem do zupy. Wystarczy wlać kilka łyżek gorącej zupy do miseczki ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Tym sposobem temperatura obu składników staje się zbliżona, co zapobiega gwałtownemu ścinaniu się białek po bezpośrednim dodaniu śmietany do garnka.

Innym sposobem na zabielenie zupy jest wykorzystanie śmietany i mąki. Należy dokładnie wymieszać te składniki i dodać do zupy. W tym przypadku także odlewany odrobinę gorącej zupy do miseczki i hartujemy śmietanę.

Jeszcze inną metodą na zabielenie zupy jest dodanie serka mascarpone. Choć najczęściej kojarzy się on nam z deserami, nadaje się także do zabielania zup. Jak zabielić zupę serkiem mascarpone? Podobnie jak w poprzednich sposobach odkładamy odrobinę zupy do oddzielnego naczynia i mieszamy z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlewamy do garnka.

O czym pamiętać podczas zabielania zupy?

Aby uniknąć zwarzenia, warto postawić na produkty o wyższej zawartości tłuszczu. Śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu jest mniej podatna na denaturację białek niż jej chudsze odpowiedniki. Niezależnie którą śmietanę wybierzemy, trzeba pamiętać o jej zahartowaniu przed wlaniem do zupy.

Jeśli szukasz alternatywy dla śmietany, do zabielania możesz wykorzystać jogurt naturalny. Tutaj jednak warto pamiętać, że jogurt jest bardziej podatny na zwarzenie, dlatego hartowanie i umiarkowane podgrzewanie przed dodaniem do zupy jest niezbędne.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Czołowe zderzenie na Zakopiance. Droga jest już przejezdna
Czołowe zderzenie na Zakopiance. Droga jest już przejezdna