Ekspresowy sposób na gotowanie ziemniaków. Idealny dla zabieganych
Gotowanie ziemniaków w mikrofalówce to szybki i prosty sposób na przygotowanie tego popularnego dodatku do obiadu. Dzięki tej metodzie zaoszczędzisz czas i energię, a ziemniaki będą gotowe w zaledwie kilka minut. Dowiedz się, jak to zrobić krok po kroku.
Gotowanie ziemniaków w mikrofalówce to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą zaoszczędzić czas w kuchni. Tradycyjne gotowanie ziemniaków może zająć nawet 30 minut, podczas gdy mikrofalówka pozwala skrócić ten czas do zaledwie kilku minut. Warto poznać ten sposób, aby cieszyć się smacznymi i zdrowymi ziemniakami bez zbędnego czekania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Jak przygotować ziemniaki do gotowania?
Aby ugotować ziemniaki w mikrofalówce, najpierw należy wybrać odpowiednie bulwy. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki o średniej wielkości, które nie są ani zbyt młode, ani zbyt stare. Przed gotowaniem ziemniaki należy dokładnie umyć i wyszorować (lub obrać), aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie trzeba je osuszyć.
Jak gotować ziemniaki w mikrofalówce?
Do gotowania ziemniaków w mikrofalówce potrzebujesz naczynia, które jest przystosowane do użycia w tym urządzeniu. Ziemniaki należy nakłuć widelcem w kilku miejscach. Możesz również pokroić ziemniaki na mniejsze kawałki, wtedy nie trzeba ich nakłuwać. Następnie umieść ziemniaki w naczyniu i ustaw mikrofalówkę na pełną moc. W zależności czy ziemniaki są w całości, czy pokrojone, gotowanie może zająć od 6 do 15 minut. W połowie czasu możesz sprawdzić, czy ziemniaki są już gotowe, delikatnie nakłuwając je widelcem.
Dlaczego warto użyć mikrofalówki do gotowania ziemniaków?
Gotowanie ziemniaków w mikrofalówce to szybka i wygodna alternatywa dla tradycyjnego gotowania. Ziemniaki są gotowe w zaledwie kilka minut, co oszczędza czas i energię. Ponieważ przy tej metodzie nie używa się wody, ziemniaki zachowują wartości odżywcze, takie jak witamina C i witaminy z grupy B.
To również świetne rozwiązanie, gdy chcesz ograniczyć zmywanie. Po gotowaniu zwykle wystarczy umyć jedno naczynie, które nawet nie jest mocno zabrudzone, bo gotowanie w mikrofalówce nie generuje dużej ilości skrobiowej wody ani osadów, jak w garnku. Dodatkowo nie przypala się, więc nie trzeba niczego szorować. Mikrofalówka zużywa też mniej prądu, szczególnie gdy gotujesz małe porcje.