aktualizacja 

Gołąbki bez mięsa. Doskonałe na Boże Narodzenie

21

Gołąbki wigilijne to tradycyjne danie, pochodzące z Lubelszczyzny. Przygotowuje się z kiszonych liści kapusty i faszeruje kaszą gryczaną wymieszaną z ugotowanymi suszonymi grzybami. Koniecznie wypróbuj w te święta Bożego Narodzenia.

Gołąbki bez mięsa. Doskonałe na Boże Narodzenie
Gołąbki bez mięsa. (Getty Images)

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pochodzą z Lubelszczyzny. Zamiast suszonych grzybów można dodać także boczniaki lub pieczarki. To danie najczęściej podaje się bez dodatków, choć świetnie smakuje polane sosem grzybowym.

Sos można wykonać z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych. Gołąbki można także polać tradycyjnym sosem pomidorowym lub olejem lnianym, który tradycyjnie spożywa się na Boże Narodzenie.

Gołąbki bez mięsa. Potrzebne składniki:


  • 1 główka kapusty
  • 450 g kaszy gryczanej
  • 500 g suszonych leśnych grzybów lub pieczarek
  • około 2 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil

Gołąbki wigilijne. Sposób przygotowania:


  • na początku zdejmij zewnętrzne liście kapusty
  • w około 5 l garnku zagotuj wodę
  • włóż kapustę do wrzątku, a gdy liście zmiękną wyjmij
  • liście kapusty trzeba powoli i delikatnie zdejmować nożem
  • cebulę i czosnek obierz i posiekaj
  • ugotuj kaszę gryczana
  • suszone leśne grzyby namocz, obgotuj i drobno pokrój
  • podsmaż cebulę i czosnek i dodaj do nich grzyby
  • posiekaj koperek oraz natkę pietruszki
  • kaszę, koperek, pietruszkę i podsmażone grzyby wymieszaj w dużej misce
  • dodaj do środka przyprawy
  • farsz wykładaj na liście kapusty i zawijaj w gołąbki
  • wszystkie gołąbki umieść w garnku o grubym dnie z wyłożonymi na dnie liśćmi kapusty
  • następnie zalej wszystko gorącym bulionem warzywnym z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych
  • gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić