Wigilia na słodko: makiełki, czyli kluski z makiem. Najmłodsi je uwielbiają!
Nie każdy wie, czym są makiełki. Tradycyjnie wywodzą się z Małopolski, natomiast je się je także na wigilijnym stole na Śląsku. Tam jednak zamiast makaronu wykorzystuje się wcześniej namoczone pieczywo, które przekłada się masą makową.
Do przygotowania makiełek potrzebujecie makaronu, maku, miodu i bakalii. Makaron możecie przygotować sami - wystarczy mąka pszenna, jaja i woda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na świąteczną granolę
Kluski z makiem zwane makiełkami - składniki:
- 300 g makaronu, np. świderek lub łazanek
- 220 g maku
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- sok z 1 cytryny
- 50 g masła
- mleko
Kluski z makiem zwane makiełkami - sposób przyrządzania
- Mak opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 20- 25 minut od momentu wrzenia. Co jakiś czas mieszaj, żeby mak się nie przypalił, następnie odcedź i zmiel w maszynce.
- Posiekaj suszone owoce i orzechy. Na patelni rozpuść masło, następnie wsyp cukier, miód i smaż chwilę na małym ogniu. Dodaj wszystkie posiekane bakalie, olejek migdałowy, sok z cytryny i smaż kilka minut, przełóż do maku.
- Masę makową dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i połącz z masą makową
i gotowe! Nie oszukujmy się - kluski z makiem to całkiem kaloryczna potrawa. Warto jednak pamiętać, że dostarczą Wam także sporo wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy E.
Ważne jest też to, że można je przygotować zarówno w wersji bezglutenowej (wykorzystując makaron bezglutenowy, bądź skorzystać z mąki bezglutenowej to samodzielnego wyrobienia makaronu) oraz bezlaktozowej (wystarczy sięgnąć po mleko bez laktozy lub roślinne) - dzięki takim opcjom możecie przygotować to danie dla wszystkich, także dla osób z wykluczeniami w diecie.