aktualizacja 

Wigilia na słodko: makiełki, czyli kluski z makiem. Najmłodsi je uwielbiają!

10

Nie każdy wie, czym są makiełki. Tradycyjnie wywodzą się z Małopolski, natomiast je się je także na wigilijnym stole na Śląsku. Tam jednak zamiast makaronu wykorzystuje się wcześniej namoczone pieczywo, które przekłada się masą makową.

Wigilia na słodko: makiełki, czyli kluski z makiem. Najmłodsi je uwielbiają!
Makiełki można serwować z ulubionymi dodatkami (Wikimedia Commons, Krzysztof Blachnicki (krzysiu.net))

Do przygotowania makiełek potrzebujecie makaronu, maku, miodu i bakalii. Makaron możecie przygotować sami - wystarczy mąka pszenna, jaja i woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na świąteczną granolę

Kluski z makiem zwane makiełkami - składniki:

  • 300 g makaronu, np. świderek lub łazanek
  • 220 g maku
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g masła
  • mleko

Kluski z makiem zwane makiełkami - sposób przyrządzania

  • Mak opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 20- 25 minut od momentu wrzenia. Co jakiś czas mieszaj, żeby mak się nie przypalił, następnie odcedź i zmiel w maszynce.
  • Posiekaj suszone owoce i orzechy. Na patelni rozpuść masło, następnie wsyp cukier, miód i smaż chwilę na małym ogniu. Dodaj wszystkie posiekane bakalie, olejek migdałowy, sok z cytryny i smaż kilka minut, przełóż do maku.
  • Masę makową dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i połącz z masą makową

i gotowe! Nie oszukujmy się - kluski z makiem to całkiem kaloryczna potrawa. Warto jednak pamiętać, że dostarczą Wam także sporo wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy E.

Ważne jest też to, że można je przygotować zarówno w wersji bezglutenowej (wykorzystując makaron bezglutenowy, bądź skorzystać z mąki bezglutenowej to samodzielnego wyrobienia makaronu) oraz bezlaktozowej (wystarczy sięgnąć po mleko bez laktozy lub roślinne) - dzięki takim opcjom możecie przygotować to danie dla wszystkich, także dla osób z wykluczeniami w diecie.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić