Jabłka w chrupiącym cieście. Prosta słodka przekąska nie tylko dla dzieci

7

Jabłka w cieście to idealne rozwiązanie, gdy dopada nas chęć na coś słodkiego, a pod ręką pustki. Z kilku składników można wyczarować pyszną i prostą przekąskę, którą pokochają nie tylko dzieci.

Jabłka w chrupiącym cieście. Prosta słodka przekąska nie tylko dla dzieci
Przepis na jabłka w chrupiącym cieście (Getty Images)

Produkty na jabłka w cieście znajdą się w praktycznie każdej kuchni. Z tym przepisem w dosłownie parę minut przyrządzicie smaczny deser, podwieczorek lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.

Przepis na jabłka w chrupiącym cieście. Potrzebne składniki

  • 4 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka lub kefiru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia

Przepis na jabłka w chrupiącym cieście. Sposób przygotowania

  • Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
  • Do białek dodaj sól i ubij sztywną pianę.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym, żółtkami i mlekiem.
  • Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
  • Jabłka obierz i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Powycinaj środki.
  • Plastry jabłka zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.
  • Posyp cukrem pudrem.

Jabłka w cieście można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do cukru pudru można dodać cynamon, dzięki czemu jabłka będą jeszcze pyszniejsze. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na ciasto z jabłkami. Tak pyszne, że zniknie do końca
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić