Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Małgorzata Badur | 
aktualizacja 

Jak mrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie

0

Sezon na szparagi trwa krótko, ale istnieje sposób, dzięki któremu możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać szparagi, aby nie straciły swoich walorów smakowych i odżywczych.

Jak mrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie
(Pixabay)

Szparagi to jedno z tych warzyw, które cieszą się ogromną popularnością wiosną. Niestety, ich sezon trwa zaledwie kilka tygodni. Wiele osób zadaje sobie zatem pytanie: w jaki sposób przechowywać szparagi, by dłużej cieszyć się ich smakiem? Oto jeden ze sposobów przechowywania szparagów bez utraty ich smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Plastry wędlin zamień w coś pysznego. Zrób roladki na bogato

Jak przechowywać szparagi?

Najprostszym sposobem na przechowywanie szparagów jest umieszczenie ich w lodówce. Przed włożeniem do chłodziarki warto owinąć je wilgotnym ręcznikiem papierowym i umieścić w woreczku strunowym. Dzięki temu zachowają świeżość przez kilka dni. Alternatywnie, można wstawić szparagi do szklanki z wodą, co pozwoli im dłużej zachować jędrność.

Czy można mrozić szparagi?

Przechowywanie szparagów w lodówce gwarantuje ich świeżość przez kilka dni. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się smakiem szparagów, można je zamrozić. Mrożenie pozwala zachować ich smak i wartości odżywcze pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane.

Jak przygotować szparagi do mrożenia?

Pierwszym krokiem w procesie mrożenia jest dokładne umycie szparagów. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ale białe warto obrać cienko, aby usunąć twardą skórkę. Następnie należy odłamać zdrewniałe końcówki. Blanszowanie to kluczowy krok przed mrożeniem. Należy je na krótko zanurzyć we wrzątku, a następnie schłodzić w lodowatej wodzie.

Jak mrozić szparagi? Szparagi można mrozić w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Ważne jest, aby używać szczelnych opakowań, takich jak woreczki strunowe, które zapobiegają powstawaniu lodu. Przed zamknięciem warto usunąć jak najwięcej powietrza z opakowania. Mrożenie szparagów w ten sposób pozwala na ich przechowywanie nawet do 10 miesięcy.

Mrożone szparagi najlepiej przechowywać w zamrażarce w temperaturze poniżej -18°C. Dzięki temu zachowają świeżość i smak. Co ważne, nie trzeba ich rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy wrzucić je do wrzącej wody lub na patelnię z odrobiną tłuszczu. Mrożone szparagi doskonale sprawdzają się w sałatkach, zupach czy jako dodatek do dań głównych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Spodziewaliśmy się czegoś więcej". Hotelarze z Bazylei nie kryją rozczarowania
Bez jednej nogi zdobyła szczyt. Niesie się nagranie z Tatr
Rekord oglądalności. Tylu Polaków obejrzało debatę prezydencką
Wyjątkowe gniazdo w Nadleśnictwie Rzepin. Leśnicy pokazali pisklaki
Skandal komunijny na Śląsku. Zamiast przyjęcia w restauracji, pizza z Żabki
Zaginęła 16-latka. Od ponad tygodnia nie daje znaku życia
Fronty zawisną nad Polską. IMGW podaje, co przyniosą
Oczekiwanie trwa. Co zrobi Putin? Zełenski "postawił mu ultimatum"
GIS wycofuje ze sklepów i ostrzega. Niebezpieczna substancja w herbacie
Akt wandalizmu na polskich grobach. Zniszczono zabytkowy pomnik
Jedna z piękniejszych roślin rabatowych. Kwitnie aż do jesieni
Robert Lewandowski zobaczył młodziana i nie był zadowolony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić