Jak zrobić nalewkę z czereśni? Bardzo prosty przepis
Nalewka z czereśni to prosty sposób na zamknięcie smaku lata w butelce. Wykorzystaj sezonowe owoce, by stworzyć domowy trunek, który doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z czereśni.
Czereśnie to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, które cieszą się uznaniem nie tylko ze względu na smak, ale także na swoje właściwości zdrowotne. Nalewka z czereśni, przygotowana w domowym zaciszu, może stać się nie tylko smacznym dodatkiem do deserów, ale także naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!
Jakie właściwości mają czereśnie?
Czereśnie są bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B. Dzięki temu czereśnie wspierają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i działają przeciwzapalnie. Regularne spożywanie czereśni może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo zawartość antyoksydantów w czereśniach opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Nalewka z czereśni. Przepis
Aby przygotować nalewkę z czereśni, potrzebujesz:
- 1 kg czereśni
- 1/2 kg cukru
- 500 ml wódki
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego
Jak zrobić nalewkę z czereśni? Owoce umyj, usuń ogonki, ale pozostaw pestki. Umieść czereśnie w dużym słoiku i zalej je alkoholem. Szczelnie zakręcony słoik odstaw na 5 tygodni w ciemne miejsce, co kilka dni potrząsając nim, aby składniki się wymieszały. Po tym czasie odcedź alkohol, a owoce zasyp cukrem i delikatnie rozgnieć. Zakręć słoik i odstaw na kolejne 3 tygodnie, codziennie mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop jest gotowy, przefiltruj go przez gazę, aby usunąć resztki owoców, i połącz z wcześniej odcedzonym alkoholem. Całość dokładnie wymieszaj i przefiltruj jeszcze raz. Gotową nalewkę przelej do butelek i odstaw na co najmniej 3 miesiące, aby dojrzała. Po tym czasie nalewka z czereśni jest gotowa do spożycia. Nalewkę z czereśni najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.