Jak zrobić nalewkę z czereśni? Bardzo prosty przepis
Nalewka z czereśni to prosty sposób na zamknięcie smaku lata w butelce. Wykorzystaj sezonowe owoce, by stworzyć domowy trunek, który doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z czereśni.
Czereśnie to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, które cieszą się uznaniem nie tylko ze względu na smak, ale także na swoje właściwości zdrowotne. Nalewka z czereśni, przygotowana w domowym zaciszu, może stać się nie tylko smacznym dodatkiem do deserów, ale także naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Jakie właściwości mają czereśnie?
Czereśnie są bogate w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. Zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B. Dzięki temu czereśnie wspierają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry i działają przeciwzapalnie. Regularne spożywanie czereśni może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo zawartość antyoksydantów w czereśniach opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Nalewka z czereśni. Przepis
Aby przygotować nalewkę z czereśni, potrzebujesz:
- 1 kg czereśni
- 1/2 kg cukru
- 500 ml wódki
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego
Jak zrobić nalewkę z czereśni? Owoce umyj, usuń ogonki, ale pozostaw pestki. Umieść czereśnie w dużym słoiku i zalej je alkoholem. Szczelnie zakręcony słoik odstaw na 5 tygodni w ciemne miejsce, co kilka dni potrząsając nim, aby składniki się wymieszały. Po tym czasie odcedź alkohol, a owoce zasyp cukrem i delikatnie rozgnieć. Zakręć słoik i odstaw na kolejne 3 tygodnie, codziennie mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop jest gotowy, przefiltruj go przez gazę, aby usunąć resztki owoców, i połącz z wcześniej odcedzonym alkoholem. Całość dokładnie wymieszaj i przefiltruj jeszcze raz. Gotową nalewkę przelej do butelek i odstaw na co najmniej 3 miesiące, aby dojrzała. Po tym czasie nalewka z czereśni jest gotowa do spożycia. Nalewkę z czereśni najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.