Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Aniela Siwek
|

Klasyk kuchni włoskiej. Na to spaghetti wystarczy 5 składników i 15 minut

4
Podziel się:

To doskonały przepis na szybki obiad. Do przygotowania wystarczy kilka, łatwodostępnych składników. Spaghetti carbonara to danie do zrobienia w 15 minut.

Klasyk kuchni włoskiej. Na to spaghetti wystarczy 5 składników i 15 minut
Spaghetti carbonbara (Getty Images)

Spaghetti carbonbara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań. To także doskonały pomysł na pyszny obiad. Do przygotowania wystarczy kilka składników, będzie gotowe w 15 minut.

Spaghetti carbonara. Potrzebne składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku

Czytaj także: Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym. Pomysł na prosty obiad

Spaghetti carbonara. Sposób przygotowania:

  • ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (Zostaw pół szklanki wody po ugotowanym makaronie i odstaw na później)
  • w misce dokładnie roztrzep jajka i dodaj do nich parmezan
  • na patelni podsmaż boczek, do momentu aż będzie lekko chrupiący
  • do boczku dodaj posiekany czosnek i na małym ogniu smaż przez około minutę
  • na patelnię dodaj makaron i jajka z parmezanem
  • całość energicznie mieszaj, dodając po łyżce wody z makaronu
  • na koniec posyp dodatkowym parmezanem i natką pietruszki

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także spaghetti z cukinii z pomidorkami oraz ciasta bananowego bez pieczenia.

Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Guancialotto
rok temu
Kuchnia włoska polega na prostocie ale i wysokiej jakości składnikach których nie należy zastępować niczym innym. Carbonara to zazwyczaj guanciale sezonowane podgardle i słony ostry owczy ser pecorino Romano. Boczek z parmezanem to może jest ale "karbonara" , czyli kuchnia polska na styl wloski może i komuś zasmakować ale to coś zupełnie innego.
Domson
2 lata temu
Na zdjęciu jest jest inny makaron, nie spaghetti. Do tego ten parmezan w przepisie i nasz polski boczek. Ech szkoda gadać
Italiano
2 lata temu
Do autora: nie wiem jak można podać taki przepis. Carbonara to dla Włochów, a szczególnie Rzymian, rzecz święta! Składniki w oryginale na 4 osoby: 350g spaghetti 150g guanciale (sezonowane policzki wieprzowe), które można zastąpić sezonowanym boczkiem (pancetta) 150g sera pecorino romano (parmezan inaczej smakuje i się nie nadaje) Żadnych innych dodatków. Zero czosnku, pietruszki czy innych składników. Tylko sól i ewentualnie odrobina pieprzu. Sposób przygotowania się zgadza
Jurek
2 lata temu
To nie jest konkurs, że jest wyznaczony czas na przygotowanie jedzenia.To ma być wypieszczone, bo dla mnie to jest jak modlitwa, powoli a dokładnie.Pozdrawiam
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić