Kostka masła za 10 złotych? W ten sposób sporo zaoszczędzisz. Wystarczy kilkanaście minut

Chcesz przygotować domowe masło? To naprawdę łatwe, a do tego zdrowsze od tych, które znajdziesz w sklepie. Domowe masło to nie tylko smaczniejsza, ale i tańsza alternatywa, zwłaszcza gdy ceny sięgają bardzo wysokich poziomów.

Masło czy margarynaSamodzielne przyrządzenie masła może być świetną alternatywą na drożyznę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowy przepis na masło może zastąpić coraz droższe sklepowo dostępne kostki. Obecnie koszt zakupu masła w sklepie może sięgnąć nawet 10 złotych. Co więcej, producenci szukają oszczędności, więc ukradkiem zmniejszają wielkość opakowań, co związane jest z inflacją i rosnącymi cenami energii.

Sytuacji nie poprawiają promocje na masło dostępne w popularnych dyskontach. Często masła brakuje wkrótce po rozpoczęciu promocji, a na niższą cenę mogą załapać się tylko nieliczni. W takiej sytuacji znakomitym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przyrządzenie masła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Jak zrobić masło w domu? To bardzo proste

Do zrobienia masła potrzebne będzie tylko kilka składników oraz zwykły mikser, blender czy inny robot kuchenny. Jeśli masz cierpliwość, możesz spróbować użyć słoika z pokrywką lub butelki. Kluczowe jest, by użyć tłustą śmietanę – co najmniej 30%, choć idealna będzie też 36% albo śmietana od rolnika. To podstawowy składnik, który zaważy na jakości domowego masła.

Śmietana powinna mieć odpowiednią temperaturę. Najlepiej, by była w temperaturze pokojowej – wyjmij ją z lodówki dużo wcześniej, ale nie pozwól, by była zbyt ciepła. Zbyt wysoka temperatura utrudni formowanie masła, a zbyt niska spowolni proces ubijania. Dobrym sposobem jest wyjęcie śmietany z lodówki wieczorem, w dniu poprzedzającym proces przygotowania.

Przepis na domowe masło. Oto składniki

  • 600 g śmietany 30% lub 36%;
  • szczypta soli na doprawienie.

Przepis na domowe masło. Jak je przygotować?

  • przelej śmietankę do blendera, innego naczynia miksującego, słoika lub butelki;
  • miksuj na najwyższych obrotach przez około 6 minut;
  • śmietana zmieni konsystencję podczas miksowania;
  • masło już powstaje - to bardzo wyraźne, żółte grudki;
  • pozostałość maślanki usuń przez sitko, a masło uformuj i odciśnij dłonią lub dużą łyżką;
  • formuj kulę lub inny kształt i schowaj do lodówki;
  • gotowe!
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę