To królowa polskich stołów. Karmi szereg nowotworów

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez dodatku do smarowania – najczęściej używamy masła lub margaryny. Ale czy to właściwy wybór? Czy margaryna rzeczywiście ma mniej kalorii niż masło? Który z tych produktów jest korzystniejszy? Postaramy się to wyjaśnić.

MARGARYNA Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Masło jest lepszą alternatywą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Debata na temat zdrowotnych zalet masła i margaryny trwa od dawna. Nic w tym dziwnego, wszak to bardzo popularne dodatki do pieczywa, ale nie tylko. Masło składa się przynajmniej w 80% z tłuszczu zwierzęcego, mlecznego, i dostarcza takich witamin jak A, wspierająca wzrok, E, znana z właściwości przeciwutleniających, oraz D, wzmacniająca kości i zęby. Margaryny dzielą się na miękkie, używane jako zamiennik masła, oraz twarde, stosowane do smażenia czy pieczenia.

Masło i margaryna - co wybrać do codziennego spożycia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy

Masło zawiera tłuszcze nasycone, podczas gdy margaryna ma w sobie "sztuczne" tłuszcze trans. To bardzo istotna różnica. Zarówno tłuszcze nasycone, jak i trans wpływają negatywnie na poziom cholesterolu LDL, obniżając jednocześnie poziom HDL. Jednak tłuszcze trans są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż nasycone.

Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone, posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne – mówi dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w rozmowie z WP abcZdrowie.

A co z kalorycznością? W tym wypadku sprawa jest nie do końca oczywista. Margaryna faktycznie ma mniej kalorii, ale ze względu na obecność tłuszczów trans, nie jest zalecanym zamiennikiem masła. - Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności - ostrzega dr Pogoń dla WP abcZdrowie.

Ekspertka wyraźnie odradza spożywanie margaryny, niezależnie od wieku, podkreślając, że mimo dodawania do margaryn witamin czy ziół, nadal nie stanowią one zdrowego, naturalnego wyboru. Masło to pod kątem zdrowia zdecydowanie lepszy wybór.

Wiele osób całkowicie decyduje się jednak na rezygnację zarówno z masła, jak i margaryny. Coraz ciekawszą alternatywę dla smarowania pieczywa stanowią takie opcje, jak kremy orzechowe, pasta z awokado czy hummus.

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami