Kulki twarogowe w czekoladzie. Zdrowy i nietuczący deser
Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie macie niczego pod ręką? Wypróbujcie przepis na twarogowe kulki z czekoladą. To idealna alternatywa dla sklepowych pralinek, a przy tym zdrowsza i jeszcze pyszniejsza. Do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników.
Kulki twarogowe w czekoladzie to bardzo smaczny i prosty deser, który pokochają nie tylko dzieci. To także idealna słodka przekąska dla osób będących na diecie, gdyż nie dodaje się do nich cukru - cała słodycz pochodzi wyłącznie od zdrowych, suszonych moreli. Spróbujcie tego wyjątkowego przepisu.
Czytaj także: Takie jak u babci. Przepis na ciasto z truskawkami
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Przepis na kulki twarogowe w czekoladzie. Potrzebne składniki
- Pół kilograma chudego twarogu
- 3 łyżki mleka
- 100 g suszonych moreli
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 60 g orzechów włoskich
Przepis na kulki twarogowe w czekoladzie. Sposób przygotowania
- W blenderze zmiksuj morele i orzechy.
- W misce rozkrusz twaróg za pomocą widelca.
- Twaróg wymieszaj z morelami i orzechami (najlepiej zrobić to mikserem, by uzyskać jednolitą masę).
- Z masy uformuj małe kulki i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Czekoladę rozpuść w mikrofalówce. Dodaj mleko i wymieszaj.
- Kiedy czekolada lekko ostygnie, zamocz w niej po kolei kulki, by dokładnie je pokryła.
- Czekoladki schłodź w lodówce, by czekolada się zestaliła.
Jeśli posiadacie foremki do robienia pralinek, możecie z nich skorzystać, zamiast lepić kulki. Czekoladki można także obtoczyć we wiórkach kokosowych lub migdałach - wszystko zależy od waszej inwencji. Smacznego!