Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Makaron z boczkiem to klasyk. Do przepisu dodaj ten składnik i masz inne danie

0

Makaron z boczkiem to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Zwłaszcza jeśli doda się do niego bataty. Wykonanie go nie zajmuje dużo czasu i nie potrzeba do niego masy składników.

Makaron z boczkiem to klasyk. Do przepisu dodaj ten składnik i masz inne danie
Makaron z batatami i boczkiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. (Getty Images, The Washington Post)

Makaron z batatami i boczkiem to pomysł na słodko-ostre danie. Wykonanie go jest szalenie proste - taki obiad potrafi zrobić każdy.

Makaron z batatami i boczkiem. Potrzebne składniki:

  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350-400 ml bulionu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 150 g makaronu rigatoni lub penne

Makaron z batatami i boczkiem. Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
  • Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku
  • Boczek pokrój w kosteczkę
  • Bataty i marchewkę obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę
  • Na patelnie, do cebuli i czosnku, wrzuć boczek i smaż przez ok. 7 minut ciągle mieszając
  • Po tym czasie dorzuć pokrojone warzywa i dodaj bulion
  • Do sosu dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego
  • Dodaj sól i pieprz
  • W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente (zgodnie z poleceniami na opakowaniu)
  • Ugotowany makaron przerzuć na patelnię
  • Sos i makaron dobrze wymieszaj i smaż przez 2 minuty

I gotowe! Gotowe danie można posypać świeżo startym serem (najlepiej sprawdzi się parmezan lub grana padano) lub natką pietruszki.

Zobacz także: Tradycyjna mizeria. Zobacz, jak urozmaicić jej smak

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić