aktualizacja 

Miękki i soczysty schabowy inaczej. Już nigdy nie będziesz panierować mięsa

64

Kotlety schabowe to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskiej kuchni. Można je przyrządzić na wiele sposobów, niekoniecznie musi być panierowany.

Miękki i soczysty schabowy inaczej. Już nigdy nie będziesz panierować mięsa
Kotlety bez panierki wychodzą bardzo miękkie, że aż mięso rozpływa się w ustach. (Pexels)

Kotlety schabowe z dodatkami to jedno z tradycyjnych polskich dań. Schabowy nie musi być jednak panierowany. Spróbuj przepisu na schabowego inaczej, który dzięki marynacie wychodzi soczysty, delikatny i bardzo miękki, że aż rozpływa się w ustach. Od kiedy spróbujesz tego przepisu już nigdy nie zechcesz panierować mięsa.

Przepis na schabowy inaczej. Potrzebne składniki:

  • 10 kotletów schabowy lekko rozbitych

do marynaty:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżki vegety (lub innej ulubionej mieszanki przypraw)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis na schabowy inaczej. Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki do marynaty wymieszaj dokładnie, zamarynuj mięso i wstaw do lodówki na ok. 8 godzin
  • po tym czasie kotlety schabowe obsmaż lekko na patelni z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego zalewając marynatą
  • kotlety piecz ok 1,5 godz. w temperaturze 180 st. C.
  • podawaj z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami i surówką
Zobacz także: Ekspresowy makaron ze szpinakiem
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić