aktualizacja 

Zupa ogórkowa inaczej. Doskonała na zimę

5

Zupa ogórkowa to sztandarowe polskie danie, które jest naprawdę proste w wykonaniu. Najlepiej smakuje latem, chociaż można przygotować jego zimową, bardziej sycącą wersję.

Zupa ogórkowa inaczej. Doskonała na zimę
Zupa ogórkowa to naprawdę zdrowe danie. (Getty Images)

Zupa ogórkowa to danie, które kojarzy się bardziej z letnią porą. Wystarczy jednak kilka dodatków i letnia zupa zamieni się w naprawdę sycące, zimowe danie, do tego bardzo zdrowe. Twój układ trawienny za nią podziękuje!

Przepis na zupę ogórkową. Składniki:

  • 250 g ogórków kiszonych
  • średnia cebula
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • 4 liście białej kapusty
  • 250 g ziemniaków
  • pętko ulubionej kiełbasy lub kostka wędzonego tofu
  • łyżka masła
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 100 g kaszy jaglanej

Przepis na zupę ogórkową. Wykonanie:

  • Ogórki zetrzyj na tarce
  • Cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę, kapustę pokrój w cienkie paski
  • Cebulę podsmaż na maśle, aż się zeszkli
  • Pokrojoną w kostkę kiełbasę lub tofu wrzuć do gotującego się bulionu, dodaj ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, kapustę, ziele angielskie i liść laurowy, gotuj na średnim ogniu 15 minut
  • Dodaj ogórki, gotuj kolejne 15 minut
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i zamieszaj
  • Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jaglaną
Zobacz także: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić