Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Obiadowe resztki zalegają w lodówce? Zrób z nich sałatkę na ciepło - przepis

1
Podziel się:

W Twojej lodówce same resztki? Nie wyrzucaj ich! Oto przepis na ciepłą sałatkę z pieczonym kalafiorem. Potrawa sprawi, że nie tylko pozbędziesz się resztek z lodówki (#zerowaste), ale także zjesz przepyszny obiad bez spędzania godzin w kuchni.

Obiadowe resztki zalegają w lodówce? Zrób z nich sałatkę na ciepło - przepis
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kalafior zaległ Ci w lodówce i nie masz pomysłu, co z nim zrobić, a szkoda Ci wyrzucać? Nie martw się. Możesz zrobić... sałatkę na ciepło z kalafiorem. To prawdziwa bomba witaminowa, w dodatku szybka w przyrządzeniu. Smacznego!

Sałatka na ciepło z kalafiorem. Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki serka jogurtowego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku
  • pół cytryny
  • kilka listków natki pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz

Sałatka na ciepło z kalafiorem. Wykonanie:

  • Na suchej patelni praż ziarna kuminu i kolendry aż pojawi się charakterystyczny zapach.
  • Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia.
  • Na tej samej patelni upraż pestki dyni i słonecznika na złoty kolor.
  • Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia.
  • Z kalafiora powycinaj różyczki.
  • Wymieszaj je z dwoma łyżkami oliwy, szczyptą soli oraz uprażoną kolendrą i kuminem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Połóż je na blachę i piecz na złoty kolor (ok. 20 minut).
  • Przygotuj dressing: wymieszaj 2-3 łyżki serka jogurtowego z odrobiną wody i kurkumą.
  • Skrop sokiem z cytryny, a na końcu dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  • Wyciągnij różyczki z piekarnika, przełóż je jeszcze ciepłe do miski lub talerza, polej dressingiem, posyp uprażonymi pestkami i udekoruj listkami natki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
sss
10 miesięcy temu
tak zalegaja,i trzeba kombinowac ,zeby nie wyrzucac sporej ilosci jedzenia,wiec sery zeschniete zawsze mozna,dodac do dania,jak juz twarogu nie mozna jesc i nie moze lezec dluzej jak jeden dziec to sie robi kopytka z twarogiem z zasmazka,jak wedlina czy kielbasa za dlugo polezy do sie kroi,do palcak ziemniaczanego z miesem,i inne dania,owoce jak dluzej niz potzreba poleza to na mus,zbyt duzo jedzenia ,ale wszystkiego sie nie da zjesc wiec i tak sie wyrzuci,no,ale nie tyle
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić