Ale pychota! Przepis na leśne grzyby po kaszubsku

2

Sezon grzybowy w pełni, a w tym roku jest ich szczególnie dużo! I to jak wcześnie! Grzech nie skorzystać. Przepis na leśne grzyby po kaszubsku to doskonały pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu.

Ale pychota! Przepis na leśne grzyby po kaszubsku
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Znudziły Ci się tradycyjne dodatki do schabowego? Na myśl o mizerii czy marchewce z groszkiem robi Ci się niedobrze? Świetnie trafiłeś! Grzyby po kaszubsku urozmaicą każde danie.

Przepis na leśne grzyby po kaszubsku. Składniki:

  • 1 kg ugotowanych grzybów
  • pół kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • Zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek passaty pomidorowej

Przepis na leśne grzyby po kaszubsku. Wykonanie:

  • Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na większe kawałki.
  • Zalalać wodą po włożeniu do rondla, posolić, zagotowaać, ok. 10 minut.
  • Odcedzić.
  • Do rondla wlać trochę oleju.
  • Poddusić lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
  • Wlać resztę oleju i dodać grzyby.
  • Zmniejszyć ogień.
  • W międzyczasie przygotować zalewę.
  • Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy.
  • Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
  • Do grzybów dodać wrzącą zalewę.
  • Wymieszać, podgotować, gorącymi grzybami w zalewie napełnić słoiki.
  • Mocno zakręcić.
  • Słoiki odwrócić i położyć na desce do góry nogami.
  • Dla pewności można pasteryzować.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić