Nie tylko gotowane i sadzone. Omlety z jajek mogą zastąpić nawet deser
Jajka dają wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest omlet. W słodkiej wersji może stanowić doskonały zamiennik klasycznego deseru. Jak zrobić omlet a la deser?
Co skrywa w sobie jajko?
Na pytanie, co było pierwsze: kura czy jajko? nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Chociaż do tej pory nie udało się ustalić właściwej odpowiedzi, pewne jest, że w historii cywilizacji oraz kultury jajko pełniło różne funkcje, nie ograniczające się do pożywienia. Jajko to symbol życia, płodności, czystości, jajkami spłacano zaciągnięte długi, składano je jako dar miłosny i ofiarny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Jajka są bardzo cennym źródłem substancji odżywczych, a w dodatku są całkowicie naturalne. Zawierają spore ilości witaminy K, D i witaminy B12 oraz są bogate w składniki mineralne, jak wapń, żelazo i selen. Jajka dostarczają również lecytyny, która wpływa na zmniejszenie przyswajania cholesterolu z jelit. Wyróżniają się wysoką zawartością biologiczną, co oznacza, że dostarczają białka wysokiej wartości, o szczególnie korzystnym składzie. To pełnowartościowe białko - biorąc pod uwagę skład aminokwasów (związków białkowych) - jest najlepszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Jajka dostarczają też tłuszczów nienasyconych oraz pewnej ilości tłuszczów nasyconych.
Ważne, by kupować jajka ze sprawdzonego źródła, dzięki temu zmniejszamy ryzyko zachorowania na salmonellę (zakażenie układu pokarmowego, które objawia się intensywną biegunką, silnym bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i gorączką). Zaleca się, by jajka przechowywać w lodówce, zaś przed przyrządzaniem umyć je pod ciepłą wodą. Kolor skorupki nie świadczy o jakości jajka, lecz jest związany z rasą kur lub rodzajem karmy, jaką spożywają zwierzęta.
Rozmaitości z jajkami w roli głównej
Ogromną zaletą jajek jest to, że są niezwykle uniwersalne. Stanowią niezastąpiony dodatek do wielu potraw – naleśników, ciast, babeczek, a nawet kotletów. Można je przygotować na mnóstwo sposobów – od gotowanych na twardo i na miękko, przez jajka sadzone, jajecznicę i w koszulkach. Bez nich nie można zrobić jeszcze jednej pysznej potrawy, mianowicie omleta. Ten z pozoru zwyczajny omlet może zastąpić nawet deser, jeśli połączymy go z odpowiednimi składnikami. Jak zamienić omleta w słodki smakołyk?
Jak przygotować podstawową wersję omleta?
Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i wrzucić na patelnię. Szczegółowy przepis wygląda następująco:
Krok 1: przygotuj jajka, sól i olej, opcjonalnie mleko
Krok 2: umyj jajka i wbij do oddzielnej miseczki, dodaj szczyptę soli i ewentualnie odrobinę mleka (dzięki temu będzie bardziej puszysty)
Krok 3: rozgrzej na patelni olej i wlej jajka
Krok 4: zakryj omlet pokrywką, by dobrze ściął się zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Smaż do czasu, aż jajka się zetną i nie będzie widocznej płynnej masy
Krok 5: przełóż omleta na talerz, podważając jego brzegi drewnianą łopatką
Krok 6: omlet jest gotowy do spożycia. Smacznego!
Omlety w stylu deserowym
Omlet z cukrem pudrem:
Przygotowany według przepisu omlet można posypać cukrem pudrem, by stał się smacznym i pożywnym deserem.
Omlet z owocami
Omlet ze świeżymi owocami z powodzeniem może zastąpić deser. Wystarczy kilka sezonowych owoców, jak jeżyny, brzoskwinie, maliny i truskawki oraz banany, by zamienił się w prawdziwy rarytas. Można całość posypać orzechami.
Omlet z jogurtem i owocami
Owoce i orzechy to nie jedyne dodatki, pasujące do omleta. Idealną kompozycję stworzą również z jogurtem naturalnym lub owocowym, czy serkiem homogenizowanym.
Omlet z bitą śmietaną
Można również pokusić się o jeszcze bardziej deserową wersję i do omleta dodać bitą śmietanę – wtedy ma więcej kalorii, ale za to smakuje wybornie.
Omlet z jabłkami
Mamy też propozycję dla miłośników szarlotki – omlet z jabłkami z pewnością ich nie zawiedzie. Jeśli chcemy przyrządzić omleta w takiej wersji, warto wcześniej podsmażyć jabłka, by były bardziej miękkie.
Omlet z dżemem
Prosty i pyszny omlet z ulubionym dżemem to również sprawdzony sposób na słodki posiłek.
Reasumując: omlet w słodkiej wersji może zastąpić deser, a przy tym jest o wiele zdrowszy i bardziej pożywny. Jego uniwersalny smak pozwala łączyć go z wieloma składnikami w zależności od preferencji. Poza przedstawionymi wyżej pomysłami, popularnością cieszą się również omlety z syropem klonowym, czekoladą, miodem, wiórkami kokosowymi oraz odżywką białkową.