Nie zapomnij o tym składniku. Pączki będą przepyszne

1

Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić, by pączki smakowały doskonale? Okazuje się recepta na sukces tkwi w totalnym detalu. Wystarczy odrobina pewnego specyfiku, żeby słodkości były wręcz wyborne.

Nie zapomnij o tym składniku. Pączki będą przepyszne
Pączki (Pixabay)

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. W tym roku obchodzimy go w dniu 8 lutego. Z tej okazji pewnie wiele osób będzie przygotowywać pączki.

Serwis haps.pl przedstawił przepis na pączki domowe z 1 kg mąki. By móc z niego skorzystać, trzeba mieć następujące składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 90 g cukru pudru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 8 żółtek,
  • kieliszek spirytusu (alkohol można zastąpić octem albo sokiem z cytryny),
  • wybrane nadzienie, np. marmolada, konfitura, czekolada itp.,
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub smalec),
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czy Tusk wróci do Brukseli? Były polityk PO: "Ja wiem, że takie plotki"

Jak przygotować pączki domowe?

Portal haps.pl instruuje, że na początku trzeba przygotować rozczyn. Drożdże należy pokruszyć i wsypać do naczynia. Następnie musimy zalać je połową szklanki letniego mleka. Istotne jest tutaj to, by nie było ono gorące. Później dosypujemy łyżkę cukru, a także trzy łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce - wszystko po to, by drożdże urosły.

Po wyrośnięciu drożdży należy je wymieszać z pozostałą mąką. Konieczne jest również dodanie żółtka i cukru pudru. Następnie nadchodzi czas na dodanie bardzo istotnego składnika - nie możesz o nim zapomnieć!

Mieszamy i dolewamy spirytus lub inny składnik, na który się zdecydowaliśmy. Dzięki temu pączki nie będą nasiąkać tłuszczem i nie będą tak "siadać" na żołądku. Zagniatamy przez kilka minut, a potem dodajemy do ciasta roztopione masło. Ponownie zagniatamy. Powinno być elastyczne. Osłaniamy je bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę - podkreśla haps.pl.

Kiedy ciasto urośnie, odrywamy niewielkie kawałki i delikatnie spłaszczamy w dłoniach. Później odkładamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Następnie na każdy kawałek trzeba nałożyć porcję nadzienia. Każdą kulkę trzeba odłożyć na podsypany mąką blat.

Nieco później możemy przystąpić do smażenia pączków. Należy to robić w głębszym garnku - oczywiście tłuszcz musi być solidnie rozgrzany.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić