Nie zapomnij o tym składniku. Pączki będą przepyszne

Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić, by pączki smakowały doskonale? Okazuje się recepta na sukces tkwi w totalnym detalu. Wystarczy odrobina pewnego specyfiku, żeby słodkości były wręcz wyborne.

PączkiPączki
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. W tym roku obchodzimy go w dniu 8 lutego. Z tej okazji pewnie wiele osób będzie przygotowywać pączki.

Serwis haps.pl przedstawił przepis na pączki domowe z 1 kg mąki. By móc z niego skorzystać, trzeba mieć następujące składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 90 g cukru pudru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 8 żółtek,
  • kieliszek spirytusu (alkohol można zastąpić octem albo sokiem z cytryny),
  • wybrane nadzienie, np. marmolada, konfitura, czekolada itp.,
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub smalec),
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy Tusk wróci do Brukseli? Były polityk PO: "Ja wiem, że takie plotki"

Jak przygotować pączki domowe?

Portal haps.pl instruuje, że na początku trzeba przygotować rozczyn. Drożdże należy pokruszyć i wsypać do naczynia. Następnie musimy zalać je połową szklanki letniego mleka. Istotne jest tutaj to, by nie było ono gorące. Później dosypujemy łyżkę cukru, a także trzy łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce - wszystko po to, by drożdże urosły.

Po wyrośnięciu drożdży należy je wymieszać z pozostałą mąką. Konieczne jest również dodanie żółtka i cukru pudru. Następnie nadchodzi czas na dodanie bardzo istotnego składnika - nie możesz o nim zapomnieć!

Mieszamy i dolewamy spirytus lub inny składnik, na który się zdecydowaliśmy. Dzięki temu pączki nie będą nasiąkać tłuszczem i nie będą tak "siadać" na żołądku. Zagniatamy przez kilka minut, a potem dodajemy do ciasta roztopione masło. Ponownie zagniatamy. Powinno być elastyczne. Osłaniamy je bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę - podkreśla haps.pl.

Kiedy ciasto urośnie, odrywamy niewielkie kawałki i delikatnie spłaszczamy w dłoniach. Później odkładamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Następnie na każdy kawałek trzeba nałożyć porcję nadzienia. Każdą kulkę trzeba odłożyć na podsypany mąką blat.

Nieco później możemy przystąpić do smażenia pączków. Należy to robić w głębszym garnku - oczywiście tłuszcz musi być solidnie rozgrzany.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył