o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Pamiętasz smak dzieciństwa? Spróbuj kruchych ciasteczek z dżemem

4
Podziel się

Kruche ciasteczka z dżemem to dla wielu z nas niezapomniany smak dzieciństwa. Te babcine ciasteczka możesz przygotować z pomocą swoich pociech - świetna zabawa gwarantowana!

Pamiętasz smak dzieciństwa? Spróbuj kruchych ciasteczek z dżemem
Kruche ciasteczka z dżemem to dla wielu z nas niezapomniany smak dzieciństwa. (Pixabay)
bDJQJBvV

Słodkości są nieodłącznym elementem dzieciństwa, a w szczególności kruche ciasteczka z dżemem. Wbrew pozorom przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilkanaście minut, łącznie z pieczeniem. Najwięcej frajdy, zwłaszcza dzieciom, sprawi wypełnianie środków ciasta ulubioną konfiturą.

Przepis na babcine ciasteczka z dżemem. Potrzebne składniki:

  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół szklanki dżemu o ulubionym smaku
bDJQJBvX

Przepis na babcine ciasteczka z dżemem. Sposób przygotowania:

  • masło rozetrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami
  • dodawaj stopniowo mąkę i sól, aż utworzy się miękka masa
  • z masy formuj kuleczki (jeżeli masa jest zbyt miękka, możesz włożyć ją do lodówki na ok. 15-20 min)
  • kuleczki z ciasta układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • palcem wyciskaj dziurkę w każdym ciastku i za pomocą łyżeczki wypełniaj ją dżemem
  • piekarnik nagrzej do 190 st. C
  • ciasteczka piecz ok. 8-10 min. aż się zarumienią
bDJQJBwd
Zobacz także: Pasta z pomysłem na... Kurczak z fasolką w sosie miodowo-cebulkowym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDJQJBwy
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Ania
2 miesiące temu
Piecze się dwa krążki, w jednym wycina się dziurkę/ np nakrętką od butelki/. Po upieczeniu cały smaruje się dżemem i nakrywa tym z dziurką. Pieczę się oczywiście wiele krążków , tyle samo z dziurką co bez niej.
Babcia
2 miesiące temu
Dziwny ten sposób przygotowania, jakieś kuleczki??? Rozwałkowuje się ciasto wycina się małe kółeczka, w jednym z nich wycina się dziurkę np: nasadką do pomadki. Marmoladą przekłada się po upieczeniu
Marz3nie
2 miesiące temu
Tych ciastek nie piecze się z dżemem tylko przekłada po upieczeniu
bDJQJBwz
Helenka
2 miesiące temu
Jaka jest pojemność szklanki z przepisu?
Najnowsze komentarze (4)
Babcia
2 miesiące temu
Dziwny ten sposób przygotowania, jakieś kuleczki??? Rozwałkowuje się ciasto wycina się małe kółeczka, w jednym z nich wycina się dziurkę np: nasadką do pomadki. Marmoladą przekłada się po upieczeniu
Ania
2 miesiące temu
Piecze się dwa krążki, w jednym wycina się dziurkę/ np nakrętką od butelki/. Po upieczeniu cały smaruje się dżemem i nakrywa tym z dziurką. Pieczę się oczywiście wiele krążków , tyle samo z dziurką co bez niej.
Marz3nie
2 miesiące temu
Tych ciastek nie piecze się z dżemem tylko przekłada po upieczeniu
Helenka
2 miesiące temu
Jaka jest pojemność szklanki z przepisu?
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić