o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
ESO
|

Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy

5
Podziel się

Beza z bitą śmietaną i owocami to niezwykle efektowny deser. Wbrew pozorom beza Pavlovej jest całkiem prosta do zrobienia, trzeba tylko pamiętać o kilku trikach.

Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Beza z bitą śmietaną i owocami wg Ani Starmach. (Pixabay)
bECNzkth

Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszną bezę z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Beza wychodzi lekka i delikatna, a sezonowe owoce delikatnie przełamują jej słodycz.

Sekretem idealnej bezy jest mocne ubicie białek a następnie powolne dosypywanie do piany cukru (drobny lub granulowany, nie cukier puder) i reszty dodatków. Równie ważne jest pieczenie bezy w niskiej temperaturze, inaczej będzie gumowata w środku.

bECNzktj

Przepis na bezę wg Ani Starmach. Potrzebne składniki:

  • 6 białek (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki itp.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
bECNzktp

Przepis na bezę wg Ani Starmach. Sposób przygotowania:

  • białka ubijaj na sztywną pianę mikserem, pod koniec ubijania dosypuj stopniowo: cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli
  • sztywną pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany koło
  • ubite białka wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 st. C, po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 1,5 godz
  • po tym czasie nie wyciągaj bezy z piekarnika, pozostaw ją w środku do wystygnięcia

krem:

  • śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder
  • na ostudzony spód bezowy wyłóż krem
  • ciasto udekoruj świeżymi owocami
bECNzktq
Zobacz także: Zobacz też: Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bECNzktK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
mik SA
8 miesięcy temu
Najlepszy, absolutnie mityczny tort bezowy, jedliśmy w Kawiarence Smaków w Sokołowsku. Warto przejechać Polskę dla tego smakołyku. Niech tylko skończy się zaraza 🤗...
Edzia
8 miesięcy temu
Już kilkukrotnie piekłam ciasta z przepisów Pani Ani i naprawdę wychodzą idealne bardzo dziękuję za możliwość wypróbowania nie tylko swoich własnych.
Ela
8 miesięcy temu
Piekłam bezę na imieniny 12 stycznia.Trochę masą była za tłusta ,ciężka.Za dużo dałam serka mascarpone,a śmietanę dodałam 36%.
bECNzktL
Sweetaspap
8 miesięcy temu
Ale zachciało mi się takiej bezy 😍 Tylko na świeże truskawki i malinki trzeba jeszcze chwilę poczekać..
Lidia Romana.
8 miesięcy temu
Ania Starmach. Znana z tego, że jest znana. Kto z niej zrobił kulinarnego guru,niech się zastanowi nad własnymi kompetencjami. Żenada.Czy tylko ja widzę, że król jest nagi?Panie Wojciechu Amaro, nic Pan nie powie?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić