o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy

5
Podziel się

Beza z bitą śmietaną i owocami to niezwykle efektowny deser. Wbrew pozorom beza Pavlovej jest całkiem prosta do zrobienia, trzeba tylko pamiętać o kilku trikach.

Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Beza z bitą śmietaną i owocami wg Ani Starmach. (Pixabay)
bDIDbIvF

Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszną bezę z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Beza wychodzi lekka i delikatna, a sezonowe owoce delikatnie przełamują jej słodycz.

Sekretem idealnej bezy jest mocne ubicie białek a następnie powolne dosypywanie do piany cukru (drobny lub granulowany, nie cukier puder) i reszty dodatków. Równie ważne jest pieczenie bezy w niskiej temperaturze, inaczej będzie gumowata w środku.

bDIDbIvH

Przepis na bezę wg Ani Starmach. Potrzebne składniki:

  • 6 białek (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki itp.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
bDIDbIvN

Przepis na bezę wg Ani Starmach. Sposób przygotowania:

  • białka ubijaj na sztywną pianę mikserem, pod koniec ubijania dosypuj stopniowo: cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli
  • sztywną pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany koło
  • ubite białka wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 st. C, po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 1,5 godz
  • po tym czasie nie wyciągaj bezy z piekarnika, pozostaw ją w środku do wystygnięcia

krem:

  • śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder
  • na ostudzony spód bezowy wyłóż krem
  • ciasto udekoruj świeżymi owocami
bDIDbIvO
Zobacz także: Zobacz też: Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDIDbIwi
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Edzia
miesiąc temu
Już kilkukrotnie piekłam ciasta z przepisów Pani Ani i naprawdę wychodzą idealne bardzo dziękuję za możliwość wypróbowania nie tylko swoich własnych.
Ela
miesiąc temu
Piekłam bezę na imieniny 12 stycznia.Trochę masą była za tłusta ,ciężka.Za dużo dałam serka mascarpone,a śmietanę dodałam 36%.
mik SA
miesiąc temu
Najlepszy, absolutnie mityczny tort bezowy, jedliśmy w Kawiarence Smaków w Sokołowsku. Warto przejechać Polskę dla tego smakołyku. Niech tylko skończy się zaraza 🤗...
bDIDbIwj
Sweetaspap
miesiąc temu
Ale zachciało mi się takiej bezy 😍 Tylko na świeże truskawki i malinki trzeba jeszcze chwilę poczekać..
Lidia Romana.
miesiąc temu
Ania Starmach. Znana z tego, że jest znana. Kto z niej zrobił kulinarnego guru,niech się zastanowi nad własnymi kompetencjami. Żenada.Czy tylko ja widzę, że król jest nagi?Panie Wojciechu Amaro, nic Pan nie powie?
Najnowsze komentarze (5)
mik SA
miesiąc temu
Najlepszy, absolutnie mityczny tort bezowy, jedliśmy w Kawiarence Smaków w Sokołowsku. Warto przejechać Polskę dla tego smakołyku. Niech tylko skończy się zaraza 🤗...
Edzia
miesiąc temu
Już kilkukrotnie piekłam ciasta z przepisów Pani Ani i naprawdę wychodzą idealne bardzo dziękuję za możliwość wypróbowania nie tylko swoich własnych.
Ela
miesiąc temu
Piekłam bezę na imieniny 12 stycznia.Trochę masą była za tłusta ,ciężka.Za dużo dałam serka mascarpone,a śmietanę dodałam 36%.
Sweetaspap
miesiąc temu
Ale zachciało mi się takiej bezy 😍 Tylko na świeże truskawki i malinki trzeba jeszcze chwilę poczekać..
Lidia Romana.
miesiąc temu
Ania Starmach. Znana z tego, że jest znana. Kto z niej zrobił kulinarnego guru,niech się zastanowi nad własnymi kompetencjami. Żenada.Czy tylko ja widzę, że król jest nagi?Panie Wojciechu Amaro, nic Pan nie powie?
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić