Przepis na babeczki kawowo-czekoladowe. Gotowe w mniej niż pół godziny

4

Babeczki o smaku czekoladowym nie są niczym zaskakującym, jednak kawowe mogą już budzić wątpliwości. Niepotrzebnie – kompozycja złożona z obu składników jest tak pyszna, że wprost rozpływają się w ustach. Przekonaj się, wypróbowując ten prosty przepis.

Przepis na babeczki kawowo-czekoladowe. Gotowe w mniej niż pół godziny
Babeczki czekoladowo-kawowe wprost rozpływają się w ustach. Idealny deser do... kawy (Getty Images)

Babeczki czekoladowo-kawowe to idealna propozycja, jeśli potrzebujemy łatwego w przygotowaniu, ale efektownego deseru. Na ich słodki smak składają się nie tylko kawa i czekolada, lecz także cynamon, który dodaje ciastu korzenny posmak.

Przepis na babeczki czekoladowo-kawowe – potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli oczyszczonej
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki cynamonu
  • pół szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 kostki masła
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Przepis na babeczki kawowo-czekoladowe – sposób przygotowania

  • W misce umieść wszystkie sypkie składniki, a następnie dokładnie je wymieszaj.
  • W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z kawą. Połącz je z sypkimi składnikami i mieszaj, aż utworzą jednolitą masę.
  • Posiekaj mleczną czekoladę na drobne kawałki i połącz z ciastem.
  • Podziel ciasto na mniejsze kawałki, które umieścisz w foremkach.

Gdy zużyjesz już całe ciasto, wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz je przez 20-25 minut. Ich smak będzie doskonale komponował się z polewą czekoladową, lodami lub bitą śmietaną.

Zobacz także: Zobacz też: Alternatywa dla pączków. Prosty i łatwy przepis, gotowy w 20 minut
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić