Przepis na cebularze. Klasyk polskiej kuchni

19

Cebularze to klasyk, który zna każdy. Choć można kupić je w piekarni, o wiele lepiej smakują te domowe. Przepis jest naprawdę prosty.

Przepis na cebularze. Klasyk polskiej kuchni
Cebularze. (YouTube)

Cebularze kojarzą się przede wszystkim z Lublinem, ale nie trzeba jechać aż tam, żeby zjeść dobrą bułkę z cebulą. Wystarczą proste składniki, które zazwyczaj i tak mamy już w domu. Przepis jest prosty, a ciepły cebularz to niebo w gębie!

Przepis na cebularze. Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła

farsz cebulowy

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Przepis na cebularze. Wykonanie:

  • Najpierw przygotuj farsz - cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty
  • Cebulę odcedź, wymieszaj z makiem i olejem, odstaw w słoiku na później
  • Drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka, zostaw do wyrośnięcia
  • Rozpuść masło z resztą mleka
  • Zaczyn wymieszaj z ciepłym mlekiem i masłem, dodaj do mąki z solą
  • Jajko roztrzep widelcem i dodaj do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy
  • Wyrób ciasto, tak, by się nie kleiło
  • Pozostaw do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
  • Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i ugniataj ok. 2 minuty
  • Podziel na 14 części, każdą część rozwałkuj na placek, ułóż na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia
  • Brzegi placków posmaruj odłożonym jajkiem
  • Rozłóż cebulę z makiem, zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).
  • Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach C na lekko złoty kolor.
Zobacz także: Przepis na domowe cebularze
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić