Ten sposób jest niezawodny. Sprawi, że kluski śląskie wyjdą idealnie
Kluski śląskie, niby takie proste, a wiele osób ma z nimi problemy. Mamy sposób niezawodny, by zawsze proporcja ziemniaków i mąki była idealna, a kluski najsmaczniejsze na świecie!
Źródło zdjęć: © YouTube
Kluski śląskie to klasyk, który wypada znać. Choć wydają się proste, nadanie ciastu odpowiedniej konsystencji to niemałe wyzwanie. Ma początku wystarczy rozgniecione na gładko ziemniaki włożyć do miski i wyrównać ich powierzchnię. Później trzeba podzielić ziemniaki na 4 równe części i wyjąć jedną z nich. W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. I to powinno wystarczyć, by ciasto wyszło idealne.
Czytaj także: Napój ułatwiający zasypianie. Przygotujesz w 5 minut
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Przepis na idealne kluski śląskie. Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
Przepis na idealne kluski śląskie. Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach
- Obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zostaw by ostygły
- Ziemniaki przełóż do miski i dokładnie wyrównaj powierzchnię.
- Podziel na 4 części, jedną wyciągnij
- W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną
- Dodaj wyjęte ziemniaki i zagnieć gładkie ciasto
- Z powstałej masy lep kulki, później zrób w nich palcem wgłębienie
- W garnku zagotuj wodę
- Kluski gotuj partiami, od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię powinny być w garnku jeszcze 2 minuty
- Gotowe!
Czytaj także: Ten trend króluje na TikToku! Pokochają go fani czosnku
Źródło artykułu: o2pl