Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Ten sposób jest niezawodny. Sprawi, że kluski śląskie wyjdą idealnie

28
Podziel się:

Kluski śląskie, niby takie proste, a wiele osób ma z nimi problemy. Mamy sposób niezawodny, by zawsze proporcja ziemniaków i mąki była idealna, a kluski najsmaczniejsze na świecie!

Ten sposób jest niezawodny. Sprawi, że kluski śląskie wyjdą idealnie
Kluski śląskie. (YouTube)

Kluski śląskie to klasyk, który wypada znać. Choć wydają się proste, nadanie ciastu odpowiedniej konsystencji to niemałe wyzwanie. Ma początku wystarczy rozgniecione na gładko ziemniaki włożyć do miski i wyrównać ich powierzchnię. Później trzeba podzielić ziemniaki na 4 równe części i wyjąć jedną z nich. W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. I to powinno wystarczyć, by ciasto wyszło idealne.

Przepis na idealne kluski śląskie. Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana

Przepis na idealne kluski śląskie. Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach
  • Obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zostaw by ostygły
  • Ziemniaki przełóż do miski i dokładnie wyrównaj powierzchnię.
  • Podziel na 4 części, jedną wyciągnij
  • W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną
  • Dodaj wyjęte ziemniaki i zagnieć gładkie ciasto
  • Z powstałej masy lep kulki, później zrób w nich palcem wgłębienie
  • W garnku zagotuj wodę
  • Kluski gotuj partiami, od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię powinny być w garnku jeszcze 2 minuty
  • Gotowe!
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(28)
Gizela
9 miesięcy temu
Ja dodaję też jajka, zawsze są przepyszne..
acmisiu
9 miesięcy temu
Drogą prób i błędów doszedłem do wniosku, że do ziemniaków po przecisnieciu wlewam tyle wody z tychże aż zrobi się jakby puree. Po przestygnięciu daję 1/4 ziemn. (+/- łyżka w zależności od konsystencji). I wtedy jest ciasto idealnie plastyczne.
ZIBI
9 miesięcy temu
Osobiście nie robię tak jak w przedstawionym przepisie. Jest on przydatny dla początkujacych. Na przepuszczone przez praskę ziemniaki, sypię mąkę ziemniaczaną na tzw kucharskie "oko" ha ha. Kluski wychodzą mi idealne.
Anka#
9 miesięcy temu
A ja używam tylko ziemniaków, mączytych, sypkich, te sałatkowe co po ugotowaniu nadal są twardawe się nie nadają
Anna
9 miesięcy temu
Ja robię z ciepłych ziemniaków o są idealne
123
9 miesięcy temu
Ta część spowrotem dajecie do miski ta dziura z czwartej części ma wam dać odpowiedź ile mąki wsypac
Nik
9 miesięcy temu
No tak
Opolanka
9 miesięcy temu
Ziemniaki są różne więc i przygotowanie również!!! Jak ugotuje ziemniaki to widzę czy są mokre, czy suche. Jeśli suche to dodaje trochę wody a im mniej mąki to są bardziej miękkie!!! Pamiętajcie o tym...i żadnego jajka!
Teresa Skrock...
9 miesięcy temu
Nie do końca prawda. Zależy od ziemniakow. Bardziej wodniste potrzebuja wiecej maki. A suche mąke i jajko
W izraelu se
9 miesięcy temu
takie róbcie i w kijowie :)
Lidi
9 miesięcy temu
Prawdziwe i smaczne i pulchne to takie kluski do ugotowanych ziemniaków dodajcie łyżkę oleju łyżkę kopiastą masła i 2 jajka a nakoniec mąkę ziemniaczaną są pulchne i puszyste po prostu pyszne spróbujcie
Ira
9 miesięcy temu
Ktoś pyta co zrobić z wyjętą częścią ziemniaków?. Otóż pisze. Należy ją połączyć z resztą zirmniaķów i mąką ziemniaczaną.
Ira
9 miesięcy temu
Żeby kluski nie lepiły się do siebie po ugotowaniu należy do wody przed ugotowaniem klusek dodać trochę mąki ziemniaczanej.
KUCHCIK
9 miesięcy temu
ŻADNA NOWOŚĆ.....
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić