Ten sposób jest niezawodny. Sprawi, że kluski śląskie wyjdą idealnie

79

Kluski śląskie, niby takie proste, a wiele osób ma z nimi problemy. Mamy sposób niezawodny, by zawsze proporcja ziemniaków i mąki była idealna, a kluski najsmaczniejsze na świecie!

Ten sposób jest niezawodny. Sprawi, że kluski śląskie wyjdą idealnie
Kluski śląskie. (YouTube)

Kluski śląskie to klasyk, który wypada znać. Choć wydają się proste, nadanie ciastu odpowiedniej konsystencji to niemałe wyzwanie. Ma początku wystarczy rozgniecione na gładko ziemniaki włożyć do miski i wyrównać ich powierzchnię. Później trzeba podzielić ziemniaki na 4 równe części i wyjąć jedną z nich. W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. I to powinno wystarczyć, by ciasto wyszło idealne.

Przepis na idealne kluski śląskie. Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana

Przepis na idealne kluski śląskie. Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach
  • Obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zostaw by ostygły
  • Ziemniaki przełóż do miski i dokładnie wyrównaj powierzchnię.
  • Podziel na 4 części, jedną wyciągnij
  • W puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną
  • Dodaj wyjęte ziemniaki i zagnieć gładkie ciasto
  • Z powstałej masy lep kulki, później zrób w nich palcem wgłębienie
  • W garnku zagotuj wodę
  • Kluski gotuj partiami, od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię powinny być w garnku jeszcze 2 minuty
  • Gotowe!
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić